Pannenkoeken met havermelk zijn lekkere en makkelijke pancakes. Door de haver yoghurt zijn deze pancakes ook nog eens extra luchtig!
![een stapel pannenkoeken gemaakt met havermelk op een wit bord met yoghurt en honing](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2023/03/Pannenkoeken-met-havermelk.jpg)
Lekker ontbijten met zelfgemaakte pannenkoeken klinkt goed, toch?? Deze pannenkoeken met havermelk zijn niet alleen erg lekker, maar zit ook nog eens vol proteïne.
Ze zijn natuurlijk niet alleen erg lekker tijdens het ontbijt. Je kunt ze ook makkelijk meenemen als lunch voor op school of je werk.
Ingrediënten
Bloem - voor dit recept is gewone tarwebloem goed genoeg. Deze bloemsoort bevat minder gluten dan bijvoorbeeld patentmeel waardoor je pannenkoekjes minder snel taai worden.
Je zou ook een deel kunnen vervangen door volkoren meel.
Eet je liever glutenvrij dan hun je ze ook met havermeel maken. Let er dan wel goed op dat het meel echt gluten vrij is.
Wist je trouwens dat je ook heel makkelijk zelf havermeel kunt maken? Je hebt er alleen wat havermout en een hakmolentje voor nodig.
Bakpoeder - bakpoeder zorgt ervoor dat je pancakes luchtiger worden. Je zou de bloem en het bakpoeder ook kunnen vervangen door zelfrijzend bakmeel.
Havermelk - voor dit recept gebruik je in plaats van melk havermelk.
Deze melksoort is niet alleen fijn omdat hij plantaardig en lactose vrij is, maar het geeft ook een milde nootachtige smaak aan de pancakes.
Haver yoghurt - voor extra luchtige pannenkoekjes voeg je een klein beetje yoghurt toe. He zuur in de yoghurt zorgt er samen met het bakpoeder voor dat je pannenkoeken nog dikker worden!
Ik gebruikte haver yoghurt, maar je kunt deze ook prima vervangen door gewone yoghurt of Griekse yoghurt.
Suiker - suiker is optioneel, maar het maakt ze wel extra lekker!
Vanille - net als de suiker is ook de vanille optioneel. Ik vind de zacht zoete smaak erg lekker bij de frisse smaak van de yoghurt, maar je kunt het ook weglaten of vervangen door een andere smaakmaker.
Ei - een ei zorgt voor kleur en stevigheid van je pannenkoeken. Voor vegan pancakes kun je het ei ook weglaten.
Mocht je beslag toch iets te dik zijn kun je eventueel wat extra yoghurt of appelmoes toevoegen.
Mijn tips voor de luchtigste pancakes
Mix niet te lang. Ik zeg dit in al mijn pancake recepten, maar hoe langer je mixt hoe taaier ze worden. Het geeft niet als je nog een paar droge stukjes ziet.
Maak het beslag niet te dun. Gewoon pannenkoek beslag is vrij dun. Er lekker, maar als je lekker dikke en luchtige pancakes wilt bakken is het beter om het beslag wat dikker te maken.
Gebruik niet te veel boter. Door ze te bakken in een vrij droge koekenpan wordt de onderkant mooi glad en goudbruin.
Om er voor te zorgen dat er maar een dun laagje boter in de pan zit kun je de boter het beste met een kwastje of een stukje keukenpapier aanbrengen.
Wacht niet te lang. Hoe langer je wacht met het omkeren van de pannenkoekjes hoe minder luchtig ze worden. Draai ze dus om zodra de randen droog zijn, maar de bovenkant nog niet.
Druk ze niet plat. Het spreekt voor zich, maar je wilt zoveel mogelijk lucht behouden. Druk ze daarom niet even met je spatel aan, maar laat ze zoveel mogelijk met rust.
Verschuif ze niet. Door ze niet te verplaatsen na het omkeren behouden ze het beste hun vorm!
Benodigdheden
Om havermelk pannenkoeken te maken heb je natuurlijk een koekenpan nodig. Omdat je pan erg heet wordt tijdens het bakken kun je het beste een pan kiezen met een pfsa vrije antiaanbaklaag.
Kijk ook even naar de maat van je pan. Ik gebruik altijd een koekenpan met een doorsnede van .. cm en daarin bak ik vier kleine pancakes tegelijk.
Verder heb je natuurlijk een mengkom, een maatbeker, een weegschaal en een spatel nodig.
Bewaar tips
Ze zijn het lekkerst als je ze net gebakken hebt, maar je kunt ze buiten de koelkast ongeveer drie dagen bewaren. Wil je ze langer bewaren dan kun je ze beter invriezen.
Verpakt in diepvrieszakjes of vershoudfolie blijven ze in de vriezer ongeveer zes maanden goed.
Laat ze langzaam ontdooien en warm ze eventueel op in een koekenpan, broodrooster of in de magnetron.
Meer pannenkoeken die je echt wilt proberen!
Recept
Pannenkoeken met havermelk
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 200 ml havermelk
- 3 eetlepels haver yoghurt
- 1 ei
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 eetlepels suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eetlepels vloeibare margarine
- 1 snufje zout
Instructies
- Doe alle droge ingrediënten in een ruime mengkom en roer alles goed door elkaar.
- Voeg de havermelk, de yoghurt, de vloeibare margarine en het ei toe en meng tot alles net gemixt is. Het geeft niet als je nog een paar droge plekjes ziet.
- Verhit een koekenpan en schep zodra de pan heet is met een theelepel kleine hoopjes van het beslag in de pan. Ik gebruik ongeveer twee theelepels per pannenkoek.
- Zodra de randen droog worden en er belletjes verschijnen kun je de pannenkoeken voorzichtig omdraaien.
- Bak ook de andere kant tot hij mooi goudbruin is en schep ze uit de pan.
- Hou de pannenkoekjes warm onder een theedoek of een omgekeerd bord en herhaal de vorige stappen voor de rest van het beslag.
- Serveer de pannenkoeken warm met wat yoghurt en honing of stroop en vers fruit.
Laura zegt
Deze pannenkoeken zijn fantastisch!
Maayke zegt
Hoi Laura! Wat fijn om te horen dat de havermelk pannenkoeken goed zijn gelukt!