De lekkerste, knapperige pepernoten bak je natuurlijk zelf! Met dit simpele recept ben je helemaal klaar voor Sinterklaas en bak je er ongeveer 70 per keer!
![zelfgebakken pepernoten in een soepkom.](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2021/07/Pepernoten-bakken.jpg)
Pepernoten of kruidnoten?
Ik denk dat elke blog met een pepernoten recept het er inmiddels wel een keer over heeft gehad, maar moeten we deze kruidige koekjes nu pepernoten of kruidnoten noemen? Felle voorstanders van de kruidnoot vinden namelijk dat alleen de zachte taai taai achtige brokjes de naam pepernoot verdienen. Ik ben het daar niet helemaal mee eens.
Als je hier al wat langer komt weet je misschien wel dat ik gek ben op het verzamelen van en koken uit oude kookboeken. Ik ben daarom eens in mijn collectie antieke kookboeken gedoken en ik kan echt alleen recepten vinden waarin ook de harde koekjes gewoon pepernoten worden genoemd. Voor iedereen die net als ik gek is op geschiedenis voeg ik het oudste recept dat ik kan vinden uit 1771 even toe.
Wist je trouwens dat de term 'kruidnoot' pas sinds de jaren 70 van de vorige eeuw wordt gebruikt? Maar of je het nu hebt over kruidnoten of oud-Hollandse pepernoten het aller belangrijkste is dat ze lekker zijn en de aller lekkerste bak je natuurlijk helemaal zelf!
Ingrediënten
Voor knapperige pepernoten kun je het beste gewone tarwebloem of Zeeuwse bloem gebruiken. Deze soorten bevatten minder gluten waardoor ze lekker bros worden. Je kunt de bloem ook vervangen door zelfrijzend bakmeel, maar voeg dan geen extra bakpoeder toe.
Voor dit recept heb je ook wat donkere basterdsuiker nodig. In principe kun je elke suiker gebruiken, maar door de donkere suiker krijgt het deeg een mooie bruine kleur en een milde karamelsmaak!
Er gaan natuurlijk ook speculaaskruiden of koekkruiden in het deeg. Omdat dit de belangrijkste smaakmaker is is het verstandig om een mix te gebruiken die je echt lekker vind. Ik maak speculaaskruiden daarom liever zelf. Kant-en-klare mixen vind ik vaak te zout of er zit voor mij teveel nootmuskaat in.
Pepernoten bakken met kinderen
Tijdens de Sinterklaasperiode is dit een van mijn favoriete activiteiten. Wat is er nu leuker dan gezellig samen met je kinderen of kleinkinderen pepernoten bakken? Ik vond het vroeger al leuk om ze samen met mijn moeder en zusje te makken en wie heeft er vroeger op school nu geen pepernoten gebakken met juf?
Juist omdat het zo'n makkelijk recept is het daar perfect voor! De aller kleinste vinden het geweldig om kleine balletjes te rollen en de grote kun je laten helpen bij het maken van het deeg. Laat ze bijvoorbeeld alle ingrediënten klaarzetten en wegen of leer ze hoe je de ingrediënten snel omtovert tot een soepel deeg.
Mijn tips voor het bakken van de lekkerste pepernoten
- Laat het deeg minstens een paar uur rusten. Hierdoor krijgt het deeg de kans om weer op te stijven en kunnen alle smaken zich goed ontwikkelen. Het deeg krijgt tijdens het rusten ook een mooiere, diep bruine kleur!
- Maak ze niet te groot! Ik hoor vaak dat zelfgebakken pepernoten erg groot zijn. Dat komt omdat het deeg door het bakpoeder nog wat uitzet. Maak de deegballetjes dus net wat kleiner voor de perfecte kruidnootjes!
- Leg ze niet te dicht op elkaar. Zoals ik hierboven al noemde zet het deeg uit en dat is ook de reden waarom je tussen de pepernootjes een paar centimeter ruimte moet laten, anders plakken ze tegen elkaar aan. Ze zijn dan natuurlijk nog net zo lekker, maar de vorm is iets minder mooi.
- Gebruik koude boter. Om te voorkomen dat je pepernoten te veel uitlopen is het belangrijk dat je deeg goed koud is. Het is daarom het beste om koude boter te gebruiken en om het deeg in de koelkast te laten opstijven.
- Pepernoten deeg is een wat steviger deeg, maar het moet niet te kruimelig zijn. Een kruimelig deeg zorgt er namelijk voor dat je pepernoten droog zijn en tijdens het bakken uit elkaar vallen.
- Om ervoor te zorgen dat alle kruidnootjes even groot zijn kun je het deeg ook in een lange sliert rollen en daar stukjes van snijden voor je er kleine balletjes van rolt.
Pepernoten bewaren
Zelfgebakken pepernoten kun je zeker drie tot vijf dagen op kamertemperatuur bewaren. Het is wel belangrijk dat je ze in een goed afsluitbaar bakje of koektrommel bewaard, anders kunnen ze zacht worden.
Invriezen is natuurlijk ook een optie! Je kunt namelijk zowel het deeg als de gebakken pepernoten in de vriezer bewaren. Gebakken pepernoten blijven ongeveer zes maanden goed. Als je het deeg invriest is het belangrijk om het voor het bakken nog even goed door te kneden.
Het is trouwens ook erg leuk om overgebleven pepernoten te gebruiken om een ander recept te maken! Ik gebruik ze bijvoorbeeld bij het maken van een pepernotencake, chocolade pepernoten of voor de bodem van een Sinterklaastaart.
Meer makkelijke Sinterklaas recepten
Recept
Pepernoten
Ingrediënten
- 240 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 140 gram koude boter in blokjes gesneden
- 120 gram donkere basterdsuiker
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- Een beetje zout
Ook handig
- beslagkom
Instructies
- Doe alle ingrediënten in een grote kom en kneed ze snel door elkaar.
- Vorm er een bal van en leg het deeg in wat vershoudfolie minstens 1 uur in de koelkast. Het is nog beter om het deeg 1-2 dagen in de koelkast te laten rusten, zo kunnen de specerijen goed hun smaak afgeven.
- Verwarm de oven voor op 175 ˚C.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot je dunne slangetjes van ongeveer 2 cm hebt.
- Snij het slangetje in stukjes van 1 cm en rol hier kleine balletjes van.
- Leg de pepernoten op een bakplaat met een vel bakpapier en bak de pepernoten in het midden van de oven in ongeveer 15-20 minuten gaar.
Laat een reactie achter!