Pepernotencake is een makkelijke cake met heerlijke (zelfgebakken) pepernoten in het beslag. Versier de cake met extra pepernoten of mini chocoladeletters en je bent helemaal klaar voor pakjesavond!
![Een aangesneden pepernotencake op een wit bord.](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2023/10/Pepernotencake.jpg)
Ik vind het rond Sinterklaas altijd erg leuk om zelf wat lekkers te bakken en ik ben daarom ook van mening dat je nooit genoeg Sinterklaas recepten kunt delen. Deze pepernotencake wil ik jullie daarom ook zeker niet onthouden! Er zitten namelijk niet alleen speculaaskruiden in het beslag, maar ik roer er ook altijd wat grof gehakte pepernoten door!
Hoe maak je de lekkerste pepernotencake
De basis voor deze cake is een simpele boerencake. Dat heb ik vooral gedaan omdat de meesten van jullie die al vaker hebben gemaakt en je met maar een paar kleine toevoegingen deze pepernotencake op tafel zet.
Als je echt wilt uitpakken bak je natuurlijk de pepernoten ook helemaal zelf, maar dat hoeft niet. Met pepernoten of speculaas uit de supermarkt wordt je cake net zo lekker! Dat is natuurlijk ook zo met de speculaaskruiden. Ik maak de speculaaskruiden zelf, maar je kunt ze ook kant-en-klaar kopen.
Ben je gek op chocolade pepernoten? Dan is het erg lekker om een laagje ganache over de cake te smeren! Ik gebruik het liefst chocolade ganache van pure chocolade, maar je kunt natuurlijk ook prima melk of witte chocolade ganache maken.
Pepernoten of toch kruidnoten
Bij andere recepten voor pepernotencake gaat het altijd over wat nu precies het verschil is tussen pepernoten en kruidnoten, dus laat ik daar ook maar iets over schrijven.
Als je mijn recept voor pepernoten al een keer hebt bekeken dan weet je wel dat ik het niet eens ben met de stelling dat pepernoten eigenlijk kruidnoten moeten zijn. Ik lees en maak namelijk regelmatig oude recepten en in die boeken hebben we het in beide gevallen over pepernoten. Het oudste recept dat ik kon vinden komt trouwens uit 1771!
Ik heb het dan natuurlijk niet over de kruidmoppen die je vroeger vaak in de winkel zag liggen! Deze zijn zachter dan pepernoten en hebben een sterke anijssmaak. Maar hoe je ze ook noemt het is belangrijkste is natuurlijk dat we allemaal weten waar we het over hebben.
Bewaar tips
Zelfgebakken pepernotencake kun je ongeveer vijf dagen op kamertemperatuur bewaren. Hou er wel rekening mee dat als je de cake decoreert met pepernoten deze zacht kunnen worden.
De cake is ook zeer geschikt om in te vriezen. Goed verpakt kun je pepernotencake zeker zes maanden in de vriezer bewaren. Laat hem ruim voor serveren op kamertemperatuur ontdooien. Ik daar het trouwens af om de cake voor het invriezen te versieren, omdat de decoraties vaak tijdens het ontdooien wat zacht worden.
Meer makkelijke Sinterklaas recepten
Recept
Pepernotencake
Ingrediënten
- 250 gram boter
- 250 gram suiker
- 4 eieren
- 1 eetlepel sinaasappelrasp *optioneel
- 5 eetlepels melk
- 250 gram bloem
- 3 eetlepels speculaaskruiden
- ½ theelepel zout
- 100 gram pepernoten
Ook handig
- Beslagkom
- Cakevorm 25 cm
Instructies
- Verwarm je oven voor op 170 graden.
- Vet je cakeblik in met een beetje boter en bestrooi de binnenkant met een beetje bloem. Schud het overtollige bloem uit de bakvorm en leg eventueel een stukje bakpapier op de bodem.
- Doe de zachte boter en de suiker in een ruime mengkom en mix het met een garde of handmixer tot een luchtige, romige massa.
- Voeg een voor een de eieren toe. Zorg er voor dat je pas een nieuw ei toevoegt als de vorige helemaal door de boter is opgenomen.
- Meng de sinaasappelrasp en de melk door het eiermengsel.
- Doe de bloem, het bakpoeder, de zout en de speculaaskruiden er bij en meng het geheel tot je een glad, luchtig beslag hebt.
- Giet het cakebeslag in de bakvorm en bak de pepernotencake in het midden van de oven in ongeveer 50 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of je cake gaar is en laat hem op een afkoelen helemaal afkoelen.
- Garneer de cake met een beetje ganache of glazuur en wat pepernoten of strooigoed.
Veronika zegt
Hoeveel pepernoten in het beslag doen?
Maayke zegt
Ik voeg ongeveer 100 gram pepernoten aan het beslag toe.