Zelf pindarotsjes maken is niet alleen makkelijk, maar ook nog eens erg leuk om te doen. Voor dit recept heb je maar twee ingrediënten nodig.
![Een schaaltje pindarotsjes van oven en wat losse pinda's](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2023/01/pindarotsjes.jpg)
De inspiratie voor dit recept komt van de blog van Esther. Op haar website gezin over de kook deelt ze lekker makkelijkere recepten voor het hele gezin.
Ik maakte haar pindarotsjes en heb er een beetje karamel aan toegevoegd.
Ingrediënten
Chocolade - ik gebruikte voor mijn pindarotsjes melk chocolade. Deze heeft een iets mildere smaak dan pure chocolade waardoor iedereen het eigenlijk wel lust.
Natuurlijk kun je voor dit recept elke chocolade gebruiken die je lekker vindt. Het is ook leuk om af te wisselen en bijvoorbeeld de helft van de pinda's met een andere smaak te maken.
Pinda's - voor dit recept kun je het beste ongezouten pinda's gebruiken.
Karamel - de karamel is optioneel maar zo lekker! Tip: voor een extra intense smaak kun je donkere basterdsuiker gebruiken om de karamel te maken.
Gek op karamel met zeezout? Gebruik dan gezouten pinda's!
Hoe maak je pindarotsjes?
Je maakt deze makkelijke snack door chocolade te smelten en er de pinda's door te roeren. Omdat dit recept zo makkelijk is is het ook erg leuk om het met kinderen te maken.
Om te zorgen dat je de pindarotsjes buiten de koelkast kunt bewaren is het belangrijk dat je de chocolade tempereert.
Hoe dit moet lees je onder aan de post bij het recept!
De karamel maak je door de suiker te verwarmen tot het een honing kleur heeft.
Variatie tips
Je kunt voor dit recept ook andere noten dan pinda's gebruiken. Hazelnoten of amandelen zijn bijvoorbeeld ook erg lekker!
Grotere noten zoals macadamia of pecannoten kun je het beste even klein hakken.
Tijdens de sinterklaastijd is het ook leuk om de pinda's te vervangen door pepernoten of stukjes speculaas.
Vind je pepernoten te groot dan kun je ze vervangen door schuddebuikjes.
Benodigdheden
Om pindarotsjes te maken heb je een steelpan en een hittebestendige kom nodig. Je kunt ook een speciale au bain-marie pan gebruiken om de chocolade in te smelten.
Verder gebruik je nog een spatel of lepel en wat bakpapier.
Pindarotsjes bewaren
In een afgesloten bakje blijven pindarotsjes lang goed. Op een droge koele plek blijven ze zeker twee tot drie weken goed.
Als het in de zomer erg warm is raad ik je aan om ze in de koelkast te bewaren. Zo weet je zeker dat ze niet smelten!
Meer lekkere recepten met chocolade
Recept
Pindarotsjes
Ingrediënten
- 220 gram chocolade
- 180 gram ongezouten pinda's
- 50 gram suiker *optioneel
Instructies
Voor de karamel *optioneel
- Leg de pinda's op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Doe de suiker in een pan met een dikke bodem en zet hem op het vuur.
- Laat de chocolade smelten en verwarm de suiker op laag vuur tot het begint te verkleuren. Hou de chocolade goed in de gaten om te voorkomen dat het aanbrandt.
- Zet zodra de karamel een diepe honing kleur heeft het vuur uit en giet de karamel direct over de pinda's. Let op de karamel is erg heet, zorg er dus voor dat je het niet aanraakt!
- Laat de karamel hard worden en breek het in stukjes voor je verder gaat.
Pindarotsjes maken
- Breek de chocolade in kleine stukjes en doe ⅔ van de chocolade in een hittebestendige kom. Zorg ervoor dat de kom op de pan past zonder er helemaal in te zakken.
- Doe wat water in een pan en zet zodra het kookt het vuur laag.
- Zet de schaal met 150 gram van de chocolade op de pan met water en laat het helemaal smelten. Roer het af en toe om om te voorkomen dat de chocolade verbrand.
- Haal de kom van de pan af en roer de rest van de chocolade erdoor.
- Leg wat pakpapier klaar en schep er met twee lepels kleine hoopjes van de pinda chocolade op.
- Laat de pindarotsjes opstijven en bewaar ze in een goed afsluitbaar bakje. Het uitharden van de chocolade gaat sneller wanneer je het even in de koelkast zet.
Laat een reactie achter!