Dit risotto basisrecept is een veelzijdig bijgerecht waar je alle kanten mee op kunt. Je maakt deze risotto in minder dan 30 minuten.
![Basis risotto maken met dit makkelijke recept op de foto](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2023/02/risotto.jpg)
Risotto maken vinden veel mensen erg lastig en durven er daardoor niet aan te beginnen maar ik wil je graag laten zien hoe makkelijk het is!
Het is belangrijk om de bouillon beetje bij beetje toe te voegen en te blijven roeren.
Om een goede risotto te maken moet je dus wel bij de pan blijven maar geloof mij dat is het meer dan waard.
Wat is risotto?
Risotto is een rijstgerecht uit Italië dat je maakt door langzaam wijn en bouillon toe te voegen.
Door de rijst al roerend langzaam te laten garen krijg je een romig en simpel rijst gerecht perfect voor de lunch of diner.
Ingrediënten
Risottorijst - deze rijst soort heeft een dikke ronde korrel en neemt veel vocht op waardoor het lekker romig wordt.
Je kunt deze rijst in de supermarkt ook vinden onder de naam arborio rijst.
Witte wijn - kies een wijn die je ook lekker vind om te drinken.
Juist omdat er zo weinig ingrediënten in dit recept gaan, bepaald de wijn voor een groot deel de smaak.
Je kunt de wijn ook vervangen door bouillon.
Zo maak je je risotto alcoholvrij en is het geschikt voor kinderen en zwangere vrouwen!
Kaas - traditionele risotto maak je natuurlijk met parmezaanse kaas.
Hoewel je geraspte parmezaanse kaas kunt kopen raad ik je toch aan om zelf te raspen.
Het eindresultaat is een stuk romiger dan wanneer je voorverpakte kaas gebruikt.
Tip: Heb je een korstje parmezaanse kaas over? Leg die dan tijdens het koken in de pan.
Hier komt nog zoveel smaak af en voor het serveren vis je hem er gewoon uit!
Je zou de parmezaanse kaas ook kunnen vervangen door goudse kaas als je dat lekkerder vind.
Ui en knoflook - zorg ervoor dat je ze zo fijn mogelijk snijdt. Zo geven ze de meeste smaak aan de rijst zonder te overheersen.
De knoflookteentjes kun je natuurlijk ook uitpersen.
Bouillon - voor dit basisrecept gebruik ik altijd tuinkruidenbouillon.
Deze bouillon zorgt niet alleen voor een lichte kruidige smaak maar zo is je gerecht ook vegetarisch.
Kippenbouillon of zelfgemaakte bouillon is ook erg lekker!
Boter - een klontje boter geeft een extra romig resultaat en geeft het gerecht een heerlijke volle smaak.
Je kunt dit ook weglaten of vervangen door een plantaardige boter.
Hoe maak je risotto
Snipper de ui en pers de knoflook uit.
Verhit de olie in een grote koekenpan of hapjespan en fruit hierin zachtjes de ui tot deze zacht en glazig is.
Voeg de rijst toe en bak het een paar minuten mee tot ook de rijst glazig is geworden.
Giet de wijn over de rijst en laat dit zachtjes koken tot alle wijn is opgenomen.
Voeg een scheut van de hete bouillon toe en blijf dit zachtjes roeren tot het helemaal is opgenomen.
Herhaal stap 5 tot alle bouillon is opgenomen en de rijst gaar is.
Zet het vuur uit en roer nu de Parmezaanse kaas en de boter door de risotto.
Blijf roeren tot de boter en de kaas gesmolten is en breng de risotto op smaak met zout en peper.
Tip: strooi nog wat Parmezaanse kaas over de risotto voor het serveren.
Variaties
Champignons - ik denk dat iedereen deze variatie wel kent.
Bak in een eetlepel olie 100 gram champignons tot ze mooi bruin en zacht zijn en voeg ze voor het serveren aan de risotto toe.
Vegan - voor een vega risotto gebruik je natuurlijk een groente of tuinkuidenbouillon en laat je de boter weg.
Er zijn tegenwoordig gelukkig ook vegan kaasvervangers die je door je risotto kan roeren.
Kroketten - het klinkt misschien een beetje gek maar op internet kan je veel recepten vinden voor risotto kroketten.
Als je wat risotto over hebt raad ik je zeker aan om ze een keer te maken.
Waar serveer je het bij?
Door de romige smaak past risotto bij veel verschillende gerechten. Ik vind het bijvoorbeeld er lekker bij gebakken kip en een salade.
Serveer dit basisrecept bijvoorbeeld eens met de volgende gerechten.
- Toscaanse kip met spinazie
- Gebakken zalm
- Witte vis zoals kabeljauw
- Kip met spek uit de oven
- Sperziebonen met spek en ui
Mijn tips voor het maken van de perfecte risotto
Neem je tijd. Dit is niet een gerecht om gehaast te maken. De rijst heeft gewoon de tijd nodig om lekker zacht en romig te worden.
Hou de rijst in de gaten. Soms heeft de rijst iets meer of minder bouillon nodig. Hou dit dus tijdens het koken goed in de gaten.
Voeg warme bouillon toe. Koude bouillon brengt de temperatuur van de rijst teveel omlaag waardoor het langer duurt voor het gaar is.
Wat heb je nog meer nodig
Om dit recept te maken heb je en grote hapjespan met deksel, een maatbeker, een pollepel en een snijplank nodig.
Hoe bewaar je risotto
Overgebleven Risotto kun je prima twee tot drie dagen in de koelkast bewaren. Dek het wel goed af met wat vershoudfolie.
Opwarmen gaat het beste in een steelpan of in de magnetron.
Is je risotto wat te dik geworden kun je tijxems het opwarmen een beetje water toevoegen.
Ik raad het niet aan om de rijst in te vriezen. Het kan wel maar de kwaliteit gaat sterk achteruit.
Meer lekkere italiaanse gerechten
Recept
Risotto basisrecept
Ingrediënten
- 200 gram risottorijs
- 1 liter bouillon
- 50 gram parmezaanse kaas
- 1 ui
- 1 eetlepel olie
- 100 ml witte wijn
- 2 teentjes knoflook
- 30 gram boter
Instructies
- Snipper de ui en pers de knoflook uit.
- Verhit de olie in een grote koekenpan of hapjespan en fruit hierin zachtjes de ui tot deze zacht en glazig is.
- Voeg de rijst toe en bak het een paar minuten mee tot ook de rijst glazig is geworden.
- Giet de wijn over de rijst en laat dit zachtjes koken tot alle wijn is opgenomen.
- Voeg een scheut van de hete bouillon toe en blijf dit zachtjes roeren tot het helemaal is opgenomen.
- Herhaal stap 5 tot alle bouillon is opgenomen en de rijst gaar is.
- Zet het vuur uit en roer nu de Parmezaanse kaas en de boter door de risotto.
- Blijf roeren tot de boter en de kaas gesmolten is en breng de risotto op smaak met zout en peper. Je kunt eventueel nog wat kaas over de risotto strooien voor het serveren.
Laat een reactie achter!