Risotto met zalm en courgette is makkelijk om te maken en zit vol groente en vis. Je maakt dit rijstgerecht al in 30 minuten.
![Een bord met risotto, zalm en courgette](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2023/04/Risotto-met-zalm.jpg)
Het voedingscentrum raad aan om twee keer per week vette vis te eten, maar dat is niet altijd even makkelijk.
Deze risotto staat bij mij daarom regelmatig op tafel.
Je kunt dit recept natuurlijk ook met andere vissoorten maken. Denk bijvoorbeeld eens aan kabeljauw of tonijn.
Ingrediënten
Zalm - voor dit recept heb je verse zalm nodig. Je kunt ook bevroren zalm gebruiken maar laat dit dan wel even in de koelkast ontdooien voor je de risotto gaat maken.
Risottorijst - risottorijst of Arboriorijst is een korte rijstkorrel die veel bouillon op neemt. Dit zorgt ervoor dat je een heerlijke romige risotto krijgt.
Bouillon - voor dit recept heb je groente of tuinkruidenbouillon nodig.
Deze kun je maken met bouillon blokjes, maar zelfgemaakte bouillon is ook erg lekker!
Boter - de boter zorgt voor een romige smaak. Je kunt de boter ook vervangen door olie of margarine.
Wist je dat je boter ook zelf kunt maken? Je hebt hier alleen wat slagroom, een mengkom en een garde of handmixer voor nodig.
Bereidingswijze
Je begint met het bakken van de zalm. Ondertussen snij je de courgette in kleine blokjes die je even mee bakt.
Snipper ondertussen de ui en de knoflook fijn en maak de bouillon.
Haal de zalm en de courgette uit de pan en houdt ze apart. Je hoeft ze niet warm te houden want ze gaan straks nog even terug in de pan.
Doe eventueel nog wat extra olie in de pan en fruit de ui met de knoflook tot ze zacht en glazig zijn. Pas wel op dat ze niet te donker worden!
Voeg de rijst toe en bak het even mee tot de rijst wat glazig begint te worden.
Blus de rijst af met de wijn of wat bouillon en voeg zodra het helemaal is opgenomen al roerend weer een schap warme bouillon toe. Het is belangrijk dat je blijft roeren.
Voeg zodra de bouillon is opgenomen weer een beetje bouillon toe en herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen en de rijst gaar is. Het is soms nodig om wat extra bouillon te maken dus het is erg belangrijk om de rijst even te proeven.
Snij de zalm in kleine stukjes en roer het samen met de courgette en eventueel nog een beetje bouillon door de risotto.
Voeg de kaas en de boter toe en doe het deksel op de pan. Laat de risotto zo een paar minuten staan tot de kaas en de boter gesmolten zijn en roer het dan nog even goed door elkaar.
Verdeel de risotto met zalm over de borden en rasp er eventueel nog wat extra kaas over.
Benodigdheden
Voor dit recept heb je een ruime hapjespan, een weegschaal, een maatbeker en een koekenpan nodig.
Bewaar tips
Deze risotto met zalm en courgette kun je ongeveer drie dagen in de koelkast bewaren. Wil je het langer bewaren dan raad ik je aan om het gerecht in te vriezen.
In de vriezer blijft het ongeveer drie maanden goed.
Verdeel de rijst over diepvriesbakjes of zakjes voor je het invriest om makkelijk een portie te kunnen ontdooien.
Laat de risotto voor gebruik langzaam in de koelkast ontdooien en warm het op in een koekenpan of zet de rijst even in de magnetron.
Als de risotto te droog is geworden kun je tijdens het opwarmen een beetje water toevoegen.
Meer lekkere recepten met vis
Recept
Risotto met zalm en courgette
Ingrediënten
- 400 gram zalm
- 300 gram risottorijst
- 1 liter tuinkruidenbouillon
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 courgette
- 2 eetlepels olie
- 100 gram geraspte kaas
- 20 gram boter
- Peper en zout naar smaak
Instructies
- Verwarm de olie in een koekenpan en bak hierin de zalm. Hoe lang dit duurt hangt af van de dikte dus kijk goed op de verpakking.
- Snij ondertussen de courgette in kleine blokjes die je even mee bakt.
- Snipper ondertussen de ui en de knoflook fijn en maak de bouillon.
- Haal de zalm en de courgette uit de pan en houdt ze apart. Je hoeft ze niet warm te houden want ze gaan straks nog even terug in de pan.
- Doe eventueel nog wat extra olie in de pan en fruit de ui met de knoflook tot ze zacht en glazig zijn. Pas wel op dat ze niet te donker worden!
- Voeg de rijst toe en bak het even mee tot de rijst wat glazig begint te worden.
- Blus de rijst af met de wijn of wat bouillon en voeg zodra het helemaal is opgenomen al roerend weer een schap warme bouillon toe. Het is belangrijk dat je blijft roeren.
- Voeg zodra de bouillon is opgenomen weer een beetje bouillon toe en herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen en de rijst gaar is. Het is soms nodig om wat extra bouillon te maken dus het is erg belangrijk om de rijst even te proeven.
- Snij de zalm in kleine stukjes en roer het samen met de courgette en eventueel nog een beetje bouillon door de risotto.
- Voeg de kaas en de boter toe en doe het deksel op de pan. Laat de risotto zo een paar minuten staan tot de kaas en de boter gesmolten zijn en roer het dan nog even goed door elkaar.
- Verdeel de risotto met zalm over de borden en rasp er eventueel nog wat extra kaas over.
Laat een reactie achter!