Rode kool met appel is het perfecte bijgerecht in de herfst en winter bij bijvoorbeeld gebraden kip of een stoofpot. Deze klassieker is super makkelijk om te maken en je hebt maar een paar ingrediënten nodig.
![rode kool in een witte schaal](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2021/07/Rodekool-met-appel.jpg)
Rode kool met appel is het hele jaar door populair, maar vooral in de winter rond Kerst en in de herfst. Het is zeker een van mijn favoriete gerechten! Meestal serveer ik de kool lekker ouderwets met gekookte aardappelen en wat vlees. Het liefst een gehaktbal, want eerlijk is eerlijk zo at ik het vroeger thuis en het is toch een beetje een nostalgisch gerecht vind je ook niet?
Ingrediënten
Om rode kool met appel te maken heb je maar een paar ingrediënten nodig. Dat is fijn, want wie zit er nu te wachten op een meters lange lijst met wat je in huis moet halen. Sterker nog, ik denk dat je de meeste dingen zelfs al in huis hebt.
Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk dat je een kool neemt die er nog fris uitziet en stevig aanvoelt. Zo weet je dat hij nog lekker vers is en daardoor wordt het gerecht echt een stuk smakelijker. Stevige kool is trouwens ook makkelijker in reepjes te snijden!
Daarnaast heb je citroensap of azijn nodig. Dit geeft het gerecht niet alleen een lekkere frisse smaak, maar het zuur zorgt er ook voor dat de kool zijn mooie kleur houdt. Ik raad je wel echt aan om vers citroensap te gebruiken. Dit is veel lekkerder dan sap uit een flesje.
De titel zegt het al, maar je hebt ook appel nodig! Ik gebruik altijd een mild zoete appel zoals een Elstar of een Golden Delicious. Hierdoor heb je minder suiker nodig wat altijd goed is. Het voelt trouwens wel een beetje tegenstrijdig om suiker aan groente toe te voegen, maar is echt heel lekker. Het hoeft niet hoor je kunt de suiker ook weglaten, maar hou er dan wel rekening mee dat je rode kool wat bitter kan zijn.
Hoe maak je rode kool
Om de rodekool schoon te maken haal je de buitenste lelijke bladeren van de kool af en snij je de kern er uit. Dit gaat het makkelijkst als je de kool in vieren snijdt en dan uit elk deel de harde witte kern haalt. De buitenste bladeren zijn meestal erg stug en zien er niet zo mooi uit, de kern is erg hard en bitter en dat is niet lekker.
Daarna kun je de kool makkelijk met een mes in dunne reepjes of als je het jezelf helemaal makkelijk wilt maken in de keukenmachine. Je kunt de reepjes zo grof laten als je zelf lekker vindt. Hoe grover de reepjes zijn, hoe langer het duurt voor ze gaar zijn, dus dan hou je nog een knapperige bite. Als ik een rode koolsalade maak dan snij ik ze altijd heel fijn.
Tip: het zuur in de citroensap zorgt ervoor dat de kool zijn mooie paarse kleur behoud.
Veel gestelde vragen
Nee hoor. Het citroensap zorgt ervoor dat de kleur van de kool mooi blijft en het geeft een frisse smaak aan het gerecht, maar je zou het kunnen weglaten als je het niet in huis hebt.
Ik serveer meestal kip en gebakken aardappels bij rode kool, maar eigenlijk vind ik alle echte wintergerechten er wel bij passen! Denk bijvoorbeeld aan hachee of draadjesvlees.
Ja! Je kunt dit recept makkelijk 2-3 dagen van tevoren maken en het in de koelkast bewaren! Onderaan de post leg ik uit hoe je dit het beste kunt doen.
Hoe kun je rode kool met appel bewaren
Mij ons thuis blijft er nooit iets over, maar mocht je teveel hebben gemaakt dan kun je rode kool heel goed in de koelkast bewaren. Goed afgedekt blijft het namelijk 2-3 dagen goed. Het is wel belangrijk om de kool eerst helemaal af te laten koelen. Zo voorkom je dat je koelkast te hard moet werken.
Is twee keer in een paar dagen je toch wat te veel dan kun je de kool ook invriezen. Ik stop het altijd in diepvrieszakjes, maar bakjes kunnen natuurlijk ook. Ingevroren blijft het 3 maanden goed. Haal de kool ruim voor je het wilt serveren uit de koelkast en warm het op in een pan op het fornuis. Het invriezen in diepvrieszakjes heeft trouwens nog een voordeel. Omdat je het plat kunt maken voor je het in de vriezer legt ontdooit het echt mega snel!
Meer recepten met rode kool
Recept
Rode kool met appel
Ingrediënten
- 1 rode kool
- 2 appels
- 2 eetlepels citroensap of azijn
- 100 ml water
- 40 gram suiker
- 2 theelepels kaneel
- Peper
- Zout
- 1 ui
Instructies
- Schil de appel, snij hem in blokjes en snipper de ui.
- Smelt de boter in een pan en bak daarin de ui en de appel tot de ui glazig is.
- Voeg de kruiden toe en bak deze nog een minuut of twee mee.
- Doe nu ook de rode kool, het water en de suiker in de pan, breng alles aan de kook en laat het op een laag vuur ongeveer 20 minuten pruttelen.
- Breng de rode kool op smaak met wat peper en zout.
Laat een reactie achter!