Warme, romige appeltaart vulling met karamel is perfect voor zelfgemaakt gebak en desserts. Dit recept duurt minder dan 15 minuten en je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig.
![Appeltaart vulling met karamel in een schaal op een grijze achtergrond](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2023/05/Romige-appeltaart-vulling-met-karamel.jpg)
Appels en kaneel zijn onmisbare ingrediënten in het ultieme kerstdessert.
Ik kan me zelf namelijk geen feestdag voorstellen zonder appeltaart, en is er iets lekkerders dan een appeltaart met karamelvulling?
Deze appeltaart vulling maakt het bereiden van je diner veel gemakkelijker omdat je het van tevoren kunt maken en in de vriezer kunt bewaren tot het nodig is!
Ingrediënten
Appels - Ik gebruik graag halfzoete appels zoals Elstars wanneer ik dit recept maak. Die houden ook beter hun vorm.
Suiker - voor het beste resultaat raad ik aan bruine basterd suiker te gebruiken voor dit recept. Bruine basterd suiker bevat melasse die de vulling een extra diepe karamelsmaak geeft.
Boter - boter geeft de appels een rijke en decadente karamelsaus. Je kunt zuivelvrije boter of margarine gebruiken, maar dan krijgt de karamel een iets andere smaak.
Citroensap - om de zoetheid van de karamel in evenwicht te brengen, moet je een beetje citroensap toevoegen. Dit helpt ook voorkomen dat de appels tijdens het schillen bruin worden.
Slaroom - slagroom verandert de karamel in de beste fudgy karamelsaus. Je kunt een plantaardige room gebruiken om het recept vega te maken.
Kaneel - net als bij mijn gekarameliseerde appels geeft de kaneel de appels een warme smaak.
Mijn tips voor het beste resultaat
Neem de tijd. Geef de appels en de suiker genoeg tijd om zacht te worden en te karamelliseren. Dit voorkomt ook dat de suiker aanbrandt en de karamel bitter wordt.
Sla de room niet over. Hoewel niet in alle recepten zware room nodig is, is het in dit recept essentieel voor de romige, zachte smaak.
Maak extra. Vooral tijdens de feestdagen is het fijn om wat extra vulling in je vriezer te hebben! Je kunt dit recept heel gemakkelijk verdubbelen of zelfs verdrievoudigen.
Hoe gebruik je deze appeltaart vulling met karamel
- IJs. Deze appels zijn heerlijk over (zelfgemaakt) ijs! Je kunt de appels ook klein snijden en door het ijsmengsel roeren voordat je ze in de vriezer zet.
- Het is altijd een goed idee om een potje zelfgemaakte appeltaartvulling in de vriezer te hebben voor als je zin hebt in appeltaart!
- Je kunt deze vulling ook gebruiken voor mijn no-bake appeltaart recept.
- Het is de perfecte topping voor overnight oats of havermout pannenkoeken!
- Gebruik het om apple crisp te maken!
Benodigdheden
Om dit recept te maken heb je een weegschaal, een grote koekenpan en een snijplank nodig.
Als de appeltaart vulling wilt bewaren raad ik je aan om dat in een goed afsluitbare pot zoals een weckpot te doen.
Bewaar tips
Deze gekarameliseerde appelvulling is in de koelkast ongeveer vier dagen houdbaar. Als je het langer wilt bewaren of extra hebt gemaakt, raad ik aan de appels in te vriezen.
In de vriezer blijft het ongeveer zes maanden tot een jaar goed.
Ontdooi de vulling langzaam in de koelkast voor gebruik en verwerk zoals je normaal zou doen.
Meer lekkere recepten met appel
Recept
Romige appeltaart vulling met karamel
Ingrediënten
- 8 appels
- 50 gram boter
- 4 eetlepels citroensap
- 5 eetlepels donkere basterdsuiker
- 8 eetlepels slagroom
- 2 theelepels kaneel
- 1 snufje zout
Instructies
- Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd ze in dunne plakjes en doe ze in een mengkom.
- Giet het citroensap erbij en roer alles goed door elkaar
- Smelt de boter in een grote koekenpan en voeg de appels toe.
- Bak de appels op laag vuur tot ze zacht worden en voeg dan de kaneel en de suiker toe.
- Laat nog een paar minuten pruttelen tot de appels zacht zijn en de suiker volledig is opgelost. Dit kan tot 8 minuten duren.
- Voeg de slagroom toe en laat het geheel nog even zachtjes pruttelen tot de karamel de gewenste dikte heeft.
Laat een reactie achter!