Rucola stamppot is een lekker zomerse stamppot vol met groente. Deze stamppot is lekker simpel om te maken en ook nog eens snel klaar!
![rucola stamppot op een wit bord met een blauwe achtergrond](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2023/04/rucola-stamppot.jpg)
Ik ben gek op stamppotten en dan vooral op ouderwetse stamppot boerenkool of andijviestamppot, maar in de zomer zijn die misschien een beetje te zwaar. Deze stamppot met rucola is net zo lekker, maar door de sla en zongedroogde tomaten niet alleen heerlijk in de winter maar ook perfect voor het voorjaar.
Ingrediënten
Rucola - de rucola geeft de stamppot een frisse nootachtige smaak. De rucola voeg je trouwens pas op het laatste toe zodat de blaadjes lekker knapperig blijven.
Aardappelen - voor het beste resultaat kun je het beste kruimige aardappelen gebruiken. Deze bevatten meer zetmeel en maken de puree extra zacht. Dit recept is ook perfect om restjes gekookte aardappelen op te maken.
Kaas - zorgt voor extra smaak en maakt de stamppot wat romiger. Je kunt dit ook weglaten als je liever geen zuivel gebruikt, maar proef dan wel even of er wat zout bij moet.
Boter - boter geeft een lekkere volle smaak aan de stamppot en maakt de puree heerlijk zacht. Ik vervang de boter ook wel eens door een plantaardige variant zoals margarine of een beetje olie.
Zongedroogde tomaten - de zongedroogde tomaten geven het gerecht een lekkere zomerse smaak. Gebruik wel tomaatjes op olie omdat deze wat zachter zijn en je ze makkelijk in kleine reepjes kunt snijden. Verse tomaten zijn ook erg lekker! Snij dan wat cherry of snoeptomaatjes in kleine stukjes en roer ze samen met de rucola door de aardappelen.
Melk - om de puree wat smeuïger te maken voeg je een beetje melk toe. Je kunt door een vega rucola stamppot de melk ook vervangen door wat water of een plantaardige melk.
Bewaar tips
Je kunt deze rucola stamppot ongeveer drie dagen in de koelkast bewaren. Als je het langer wilt bewaren kun je het beter invriezen. In de vriezer blijft het ongeveer drie maanden goed.
Laat de stamppot voor gebruik in de koelkast ontdooien en warm het op in een steelpan op het fornuis of in de magnetron. Als de puree een beetje te dik is geworden kun je er nog een beetje melk of water bij doen.
Meer lekkere stamppot recepten
Recept
Rucola stamppot
Ingrediënten
- 600 gram kruimige aardappelen
- 40 gram rucola
- 100 gram zongedroogde tomaten reepjes
- 50 gram geraspte kaas
- 20 gram boter
- Een scheutje melk
- Peper en zout
Instructies
- Schil en was de aardappelen en snij ze in gelijke stukken.
- Breng in een ruime pan water aan de kook en kook hierin de aardappelen in ongeveer 15 minuten gaar. Hoelang dit duurt, hangt af van de grootte van de blokjes dus controleer af en toe even of ze al gaar zijn door er met een vork in te prikken.
- Giet de aardappelen af en stamp ze met een aardappelstamper tot een grove puree.
- Voeg de boter, de melk, de zongedroogde tomaten, de kaas en de rucola toe en meng alles goed door elkaar.
- Breng de rucola stamppot op smaak met wat peper en zout en serveer meteen.
Laat een reactie achter!