Sajoer boontjes is een romig gerecht met sperziebonen en kokosmelk. Serveer de boontjes met wat rijst en bijvoorbeeld rendang voor een heerlijke avondmaaltijd.
![Indonesische sajoer boontjes met rijst op een wit bord met groene opdruk](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2023/04/sajoer-boontjes.jpg)
Dit gerecht is vooral bekend van de boemboes die je in de supermarkt kunt kopen maar net als zoveel recepten is het bijna net zo makkelijk om het zelf te maken. Kant-en-klare pakjes zijn echt niet altijd sneller!
Voor deze pittige Indonesische sperziebonen heb je ook niet veel bijzondere ingrediënten nodig. De gember kun je bijvoorbeeld ook heel goed vervangen door gemberpoeder.
Ingrediënten
Sperziebonen - voor dit recept kun je het beste verse of diepvries sperziebonen gebruiken.
Tip! Dit gerecht is perfect om restjes gekookte sperziebonen op te maken.
Kokosmelk - kokosmelk geeft niet alleen veel smaak maar het zorgt samen met de bouillon en de ketjap ook voor een heerlijke romige saus. Voor het beste resultaat raad ik je wel aan om een kokosmelk te kopen met zo min mogelijk toevoegingen.
Sambal - mijn recept is mild pittig. Dat heb ik vooral gedaan omdat niet iedereen even goed tegen sambal kan. Voel je dus vooral vrij om dit ingrediënt naar smaak toe te voegen!
Ketjap - ik gebruik meestal een combinatie van zoete en zoute ketjap, maar eigenlijk maakt het niet uit. Gebruik er dus een die zelf lekker vindt.
Bouillon - in mijn recept ga ik uit van tuinkruidenbouillon. Heb je die niet dan kun je natuurlijk ook kippenbouillon gebruiken.
Wil je helemaal uitpakken dan kun je de bouillon ook helemaal zelf maken!
Benodigdheden
Om sajoer boontjes te maken heb je een ruime koekenpan of een hapjespan nodig. Verder is het handig om een maatbeker in huis te halen.
Bewaar tips
Sajoer boontjes kun je ongeveer 3-4 dagen in de koelkast bewaren. Langer kan ook maar vries ze dan even in.
In de vriezer blijven ze namelijk zes maanden goed. Verdeel ze voor het invriezen even in porties over diepvrieszakjes dan zet je extra snel een gezonde maaltijd op tafel zonder alles te hoeven ontdooien.
Opwarmen gaat het beste in een steelpan op het fornuis of zet de boontjes even in de magnetron.
Meer groente gerechten
Recept
Sajoer boontjes
Ingrediënten
- 600 gram sperziebonen
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olie
- ½ bouillonblokje
- 150 ml water
- 150 ml kokosmelk
- 4 eetlepels ketjap
- 1 cm gember of 1 theelepel gemberpoeder
- ½ theelepel komijnzaad
- ½ gemalen koriander
- peper
- zout
Instructies
- Snipperde ui, pers de knoflook uit en maak de sperzieboontjes schoon.
- Verwarm de olie in een ruime koekenpan en fruit hierin de ui met de knoflook tot ze glazig zijn.
- Voeg de gember, komijn, koriander en sambal toe en bak het even mee.
- Doe de sperziebonen bij het kruidenmengsel en bak ze even mee.
- Voeg dan de ketjap toe en blus het geheel af met het water, het bouillonblokje en de kokosmelk.
- Zet zodra de boontjes koken het vuur lager en kook ze in ongeveer 25 minuten gaar. Als je saus nog wat dun is, kun je de boontjes nog even verwarmen tot de saus genoeg is ingedikt.
- Serveer de sajoer boontjes met wat rijst en rendang.
kurt zegt
geweldig heerlijk recept
Maayke zegt
Dank je wel!