Zelf schuimpjes maken is een leuke manier om overgebleven eiwit op te maken of om je taarten mee te versieren. Natuurlijk is het ook een lekker tussendoortje en met dit recept en mijn tips kan het bijna niet mislukken.
![Acht schuimpjes op een houten plank.](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2024/06/Schuimpjes-maken.jpg)
Wat is merengue en hoe maak je het?
Schuimpjes worden soms ook wel merengue genoemd en zijn een luchtige snack die je met eiwit en suiker maakt. Door de eiwitten luchtig te kloppen en langzaam de suiker toe te voegen krijg je een stevig schuim wat na een tijdje drogen in een warme oven perfect zijn vorm behoudt waardoor je er alle kanten mee op kunt. Je maakt er bijvoorbeeld pavlova mee, maar het is ook erg leuk om er gekke vormpjes mee te maken door het schuim met verschillende spuitmondjes op te spuiten.
Het is trouwens ook een van de hoofdingrediënten van een Engelse trifle! Onderaan de pagina zet ik het basisrecept neer, maar je kunt er ook heel makkelijk een kleurtje of smaak aan toevoegen waardoor je nagerecht nog specialer wordt.
Hoe maak je deze schuimpjes?
Begin met het scheiden van het eiwit en eigeel. Doe het eiwit samen met een snufje zout in een ruime kom en klop het licht op tot het begint te schuimen. Ik doe dit het liefst met een mixer, maar met de hand lukt het ook heel goed.
Als het schuim wit is en wat steviger begint te worden voegen we de suiker toe. Doe er steeds een paar lepels bij en klop dan tot alle suiker helemaal is opgenomen en je geen korrels meer voelt. Je schuim is klaar als je stijve pieken hebt en het schuim mooi glanst. Nu is het klaar om de schuimpjes op te spuiten.
Het opspuiten van schuimpjes
Doe het schuim voorzichtig in een spuitzak met je favoriete spuitmondje. Ik vind het altijd erg leuk om een stervormig spuitmondje te gebruiken, maar een ronde kan natuurlijk ook.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat en zet deze aan de onderkant met een klein beetje schuim vast op je bakplaat. Spuit nu voorzichtig kleine hoopjes schuim op het bakpapier en laat de schuimpjes ongeveer een uur drogen. Hierna laat ze je in de oven afkoelen tot ze helemaal gaar en droog zijn.
Tip!
Voor het maken van schuimpjes gebruik je alleen eiwitten en blijft het eigeel over. Omdat het natuurlijk zonde is om die weg te gooien vries ik ze vaak in in een ijsblokjesvorm of maak ik er lemon curd, advocaat of custard van!
Hoe voeg je smaakjes toe
Schuimpjes bestaan uit eiwit met suiker en hebben daarom een hele milde smaak, maar hierdoor kun je er wel alle kanten mee op! Ik heb het dan niet alleen over het toevoegen van een leuk kleurtje, maar het is ook heel makkelijk om er een smaak aan toe te voegen. Hieronder heb ik mijn favoriete smaakmakers verzameld:
- Chocolate. Voeg een lepel cacaopoeder toe voor heerlijke chocolade schuimpjes.
- Koffie. Als je liever voor koffie of mokka schuimpjes gaat, kun je voor het opkloppen een eetlepel oploskoffie aan de eiwitten toevoegen.
- Aardbei, framboos of bramen. Een beetje gepureerd of gedroogd fruit geeft de schuimpjes een waanzinnige kleur en een frisse zomerse smaak. Het leuke hiervan is is dat je op een natuurlijke manier hele vrolijke schuimpjes maakt.
- Citroen. Over een frisse smaak gesproken. Door een lepel vers citroensap toe te voegen krijg je heerlijke citroen schuimpjes.
- Munt en amandel. Voeg eens wat amandel of munt extract toe om je schuimpjes extra speciaal te maken.
Maak er eens een nagerecht mee
Ik eet ze vaak al op voor ik er iets mee kan maken, maar voor een aantal nagerechten zijn schuimpjes een belangrijk ingrediënt. Denk bijvoorbeeld eens aan een Engelse Eton mess of maak met het schuim en pavlova of kerstkransjes!
Mijn tips voor het maken van de lekkerste schuimpjes
Schuimpjes maken is echt heel makkelijk, maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten voor het beste resultaat.
- Maak alles goed schoon met wat citroensap. Voor het stevigste schuim is het heel belangrijk dat al je gereedschap helemaal vetvrij is. Vet zorgt er namelijk voor dat je eiwitten niet goed opkloppen en je een slap schuim krijgt. Door de kom en garde schoon te maken met wat citroensap weet je zeker dat al het vet is verwijderd.
- Verwijder alle stukjes eigeel. Net als het ontvetten is het ook belangrijk dat er geen stukjes eigeel in je kom zitten. Eigeel bevat veel vet waardoor het opkloppen niet goed lukt.
- Voeg je suiker in kleine beetjes toe. Hierdoor lost de suiker makkelijker op waardoor je schuim stabiel wordt en prachtig gaat glanzen.
- Zet de oven laag. Tijdens het bakken is het vooral erg belangrijk dat je de temperatuur niet te hoog zet. Eigenlijk droog je het eiwitschuim meer dan dat je het echt bakt, daarom zet je je oven niet hoger dan 100 C. Als je oven te warm staat gaat het niet alleen te snel, maar worden je schuimpjes ook lelijk bruin. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je rauwe eieren eet, je zet ze lang genoeg in de oven dat het helemaal veilig is om te eten.
- Varieer eens met je spuitmondjes. Met het eiwit schuim kun je echt alle kanten op. Iedereen kent denk ik wel de kleine schuimpjes met kartels of een pavlova, maar ik vind het altijd erg leuk om er tijdens de feestdagen iets leuks mee te maken. Met Pasen maak ik vaak kleine kuikentjes die ik met een paar druppels kleurstof geel maak of kerstboompjes met kerst, maar je kunt er voor Valentijnsdag natuurlijk ook kleine roze roosjes van maken. Er zitten vaak een aantal verschillende spuitmondjes bij een spuitzak, dus probeer vooral uit welke je het allerleukste vind.
- Gebruik altijd bakpapier. Zo zijn je schuimpjes na het drogen makkelijk te verwijderen.
Bewaar tips
Omdat schuimpjes gedroogd zijn, kun je ze ook heel goed bewaren! Het is alleen wel belangrijk dat je er rekening mee houdt dan schuimpjes vocht aantrekken en dat je ze dus bewaard in een bakje dat je goed kunt afsluiten. Op die manier blijven ze wel een paar weken goed. Wil je ze nog langer bewaren dan kun je je schuimpjes beter invriezen. In de vriezer kun je ze ongeveer zes maanden bewaren.
Meer leuke koekjes om zelf te bakken
Recept
Schuimpjes
Ingrediënten
- 5 eiwitten
- 200 gram poedersuiker
- 1 snufje zout optioneel
Ook handig
- 1 (hand)mixer
Instructies
- Ontvet je gereedschap met citroensap en verwarm je oven voor op 90 graden.
- Splits je eieren en doe de eiwitten samen met het zout in een ruime kom.
- Klop je eieren een beetje op tot ze beginnen te schuimen.
- Voeg zodra het schuim witter begint te worden beetje bij beetje de suiker toe. Het is belangrijk om te wachten dat de suiker helemaal is opgenomen voor je de volgende scheppen toevoegt.
- Herhaal dit tot al het suiker op is en je een stevig, glanzend schuim hebt.
- Doe het schuim in een spuitzak met spuitmondje en leg een vel bakpapier op de bakplaat. Tip: Zet het bakpapier vast door er in de hoeken een beetje schuim onder te spuiten.
- Spuit voorzichtig kleine hoopjes schuim op het bakpapier en zet de bakplaat in de oven.
- Bak de schuimpjes ongeveer een uur. Hoe lang dit precies duurt hangt af van de grootte van je schuimpjes.
- Zet na het uur de oven uit maat laat de schuimpjes in een dichte oven helemaal afkoelen.
Notities
- Maak je gereedschap schoon met citroensap zodat je zeker weet dat de eiwitten goed opkloppen.
- Gebruik nooit koude eieren!
Laat een reactie achter!