Sinaasappel card is een frisse curd gemaakt met vers sinaasappelsap en eieren. Het is perfect als vulling voor taartjes of als topping voor scones.
![Een schaal met sinaasappel curd](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2023/03/sinaasappel-curd.jpg)
Net als grapefruit curd is de variant met sinaasappel iets minder bekend dan de Engelse Lemon curd.
Door de sinaasappels en de eidooier krijgt deze een waanzinnige kleur wat je baksels perfect maakt voor Koningsdag.
Waar gebruik je het voor?
Sinaasappel curd is erg lekker bij pannenkoeken of cake, maar je kunt het ook als basis gebruiken voor fruit taartjes.
Je kunt het ook in plaats van lemon curd gebruiken in mijn recept voor citroen tiramisu of no bake lemon meringue pie.
Ingrediënten
Sinaasappel - de allerlekkerste sinaasappel curd maak je met versgeperst sinaasappelsap. De smaak is dan echt een stuk beter dan wanneer je sap uit een pak gebruikt.
Het is ook erg lekker om dit recept met bloedsinaasappels te maken! Die hebben niet alleen een net iets andere smaak maar geven de curd ook een waanzinnige kleur!
Eieren - de eidooiers zorgen voor een volle smaak en ze zorgen ervoor dat de curd dikker wordt.
De eiwitten gebruiken we niet maar gooi ze niet weg! Je kunt ze heel goed invriezen om later te gebruiken of verwerk ze in een ander recept zoals:
- Pannenkoeken of poffertjes
- Schuimpjes
- Kaiserschmarrn
- Chocolademousse
Suiker - voor dit recept is gewone kristalsuiker perfect. Je zou ook kokosbloesemsuiker of rietsuiker kunnen gebruiken.
Boter - de rijke romige smaak en structuur komt voor een groot deel van roomboter. As je niet tegen lactose kunt zou je ook margarine kunnen gebruiken maar gebruik er dan wel een zonder zout.
Wist je dat je boter ook heel makkelijk zelf kunt maken van slagroom?
Bereiding
Het maken van fruit curd is niet moeilijk, maar je moet een paar dingen goed in de gaten houden.
Het is namelijk er belangrijk dat de eieren niet te heet worden. Dan stollen ze en eindig je met roerei in je curd en dat is niet lekker.
Dit voorkom je door het geheel op lat vuur te verwarmen en rustig te blijven roeren.
Als de curd wat dikker wordt voeg je de boter toe en blijf je roeren tot de boter gesmolten is.
Daarna kun je het nog even door een zeefje gieten om zeker te weten dat er geen klontjes in zitten en laat je het goed afgedekt helemaal afkoelen.
Het is belangrijk dat je de warme curd afdekt met vershoudfolie en dat de folie de curd raakt anders krijg je er een vel op.
Benodigdheden
Om dit recept te maken heb je een steelpan met een dikke bodem, een pollepel, een weegschaal, een maatbeker en een zeef nodig.
Verder is het handig om een hitte bestendig schaaltje en wat vershoudfolie bij de hand te hebben.
Bewaar tips
Sinaasappel curd kun je prima een paar dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat je de curd goed afdekt.
Op die manier blijft het ongeveer twee weken goed.
Wil je het langer bewaren dan raad ik je aan om het in te vriezen. Goed verpakt kun je het in de vriezer ongeveer zes maanden bewaren.
Laat de sinaasappel curd voor gebruik langzaam in de koelkast ontdooien en roer het voor gebruik nog even goed door.
Tip: verdeel de curd voor het invriezen in kleinere porties zo haal je nooit teveel uit de vriezer!
Meer lekkere taart vullingen
Recept
Sinaasappel curd
Ingrediënten
- 80 ml sinaasappelsap
- 80 gram suiker
- 2 eidooiers
- 1 snufje zout
- 100 gram koude boter in blokjes
Instructies
- Splits de eieren en doe de dooiers samen met de suiker, het zout en het sinaasappelsap in een steelpan.
- Roer het even goed door elkaar. De eiwitten hebben we voor dit recept niet nodig.
- Zet het vuur aan en verwarm de eieren al roerend tot de suiker opgelost is. Het is belangrijk dat het vuur laag blijft om te voorkomen dat de eieren gaan stollen.
- Blijf roeren tot de sinaasappel curd dikker begint te worden. Dit kan ongeveer 10 minuten duren.
- Test of je curd klaar is door je vinger even over de achterkant van de lepel te halen. Blijft er een streep staan dan ben je klaar en kun je het vuur uitzetten.
- Voeg de boter toe en roer het door de nog hete curd tot de boter helemaal is opgenomen.
- Giet de sinaasappel curd door een zeef om eventuele klontjes te verwijderen en giet het in een ondiepe schaal.
- Dek de curd af met een stuk vershoudfolie en laat het helemaal afkoelen voor je het verwerkt. Om velvorming te voorkomen is het belangrijk dat de folie de curd overal bedekt.
- Roer de afgekoelde curd even goed door voor je het verwerkt als taartvulling.
Laat een reactie achter!