Deze Sinterklaastaart met speculaas cheesecake vulling maak je zonder oven en is perfect voor pakjesavond! No bake taarten kan je ook heel goed van te voren maken.
![Close up van sinterklaastaart met speculaas cheesecake vulling](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2021/12/Sinterklaastaart-speculaas-cheesecake.jpg)
De no bake koekbodem voor deze speculaas cheesecake maak je met speculaas en boter. Je kan natuurlijk ook andere koekjes of pepernoten voor de bodem gebruiken. Voor de vulling gebruik ik een basis cheesecake vulling met speculaaskruimels en donkere basterdsuiker. Als je de vulling een nog sterkere speculaas smaak wilt geven kan je ook 2 theelepels speculaaskruiden aan het mengsel toevoegen.
Direct naar
Ingrediënten
- Roomkaas - ik gebruik het liefst mascarpone bij het maken van cheesecake omdat deze vrij stevig is. Een andere roomkaas zoals Philadelphia of een naturel huismerk roomkaas kan natuurlijk ook. Dit is ook een belangrijk ingrediënt in mijn speculaas truffels!
- Pepernoten - om de taart helemaal af te maken gebruik ik pepernoten als decoratie maar je kan ook verkruimelde speculaasjes gebruiken.
- Speculaas - de koekbodem van deze speculaas cheesecake maak je natuurlijk met verkruimelde speculaasjes. Voor een iets minder intense speculaas smaak kan je ze ook vervangen door digestives.
- Gelatine - de gelatine zorgt ervoor dat de taart goed opstijft. Je kan de taart ook zonder gelatine maken maar dan word hij wel iets minder stevig.
Hoe maak je Sinterklaastaart
- Verkruimel de speculaasjes in een keukenmachine of doe ze in een diepvrieszakje en druk ze met een deegroller in fijne stukjes.
- Doe de boter voor de koekbodem in een steelpan en laat het rustig smelten.
- Voeg de speculaaskruimels aan de boter toe en roer het goed door elkaar.
- Giet ze in de springvorm en druk ze goed aan. Laat de bodem nu minstens 10 minuten in de koelkast opstijven.
- Doe de gelatineblaadjes in een kom met wat koud water en laat ze een paar minuten zacht worden.
- Verkruimel de speculaasjes en zet ze even apart.
- Klop de slagroom samen met de suiker lobbig en roer de mascarpone los.
- Laat de gelatine oplossen in 3 eetlepels heet water en roer dit door de mascarpone. Let op het water mag niet te heet zijn dan werkt de gelatine niet meer!
- Meng de mascarpone voorzichtig door de slagroom en roer hier de verkruimelde speculaasjes door.
- Giet de speculaas cheesecake vulling in de springvorm en zet de Sinterklaastaart minstens 6 uur in de koelkast.
Tip: Je kan in plaats van speculaas natuurlijk ook pepernoten gebruiken om de koekbodem mee te maken!
Variaties
- Kwark - vervang de roomkaas door kwark voor een iets frissere en minder vette taart.
- Likeur - voeg 2-3 eetlepels speculaaslikeur aan het mascarpone toe.
- Pepernoten - vervang de speculaasjes door pepernoten of roer fijn gehakte pepernoten toe aan het mascarponemengsel.
- Chocolade - decoreer de sinterklaastaart met gesmolten chocolade of roer fijn gehakte chocolade stukjes door het mascarpone mengsel.
Mijn speculaas tiramisu is ook een erg lekker no bake sinterklaas recept!
Wat heb je nog meer nodig
- Een springvorm van 20 of 22 cm hoe groter de springvorm hoe lager de sinterklaastaart wordt. Ik heb voor de foto een springvorm van 20 cm gebruikt.
- Om de speculaasjes is verkruimelen is het handig om een keukenmachine te hebben.
- Steelpan met een houten lepel.
- Voor de cheesecake vulling heb je een grote mengkom nodig.
Sinterklaastaart bewaren
Koelkast: Deze sinterklaastaart met speculaas cheesecake vulling kan je het beste in de koelkast bewaren. Afgedekt blijft de taart in de koelkast ongeveer 2-3 dagen goed.
Recept
Sinterklaastaart met speculaas cheesecake vulling
Ingrediënten
Speculaasbodem
- 200 gram speculaas
- 80 gram boter
Speculaas cheesecake vulling
- 250 ml slagroom
- 250 gram mascarpone
- 3 blaadjes gelatine
- 3-5 speculaasjes
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
Instructies
- Verkruimel`de speculaasjes in een keukenmachine of doe ze in een diepvrieszakje en druk ze met een deegroller in fijne stukjes.
- Doe de boter voor de koekbodem in een steelpan en laat het rustig smelten.
- Voeg de speculaaskruimels aan de boter toe en roer het goed door elkaar.
- Giet ze in de springvorm en druk ze goed aan. Laat de bodem nu minstens 10 minuten in de koelkast opstijven.
- Doe de gelatineblaadjes in een kom met wat koud water en laat ze een paar minuten zacht worden.
- Verkruimel de speculaasjes voor de vulling en zet ze even apart.
- Klop de slagroom samen met de suiker lobbig en roer de mascarpone los.
- Laat de gelatine oplossen in 3 eetlepels heet water en roer dit door de mascarpone. Let op het water mag niet te heet zijn dan werkt de gelatine niet meer!
- Meng de mascarpone voorzichtig door de slagroom en roer hier de verkruimelde speculaasjes door.
- Giet de speculaas cheesecake vulling in de springvorm en zet de Sinterklaastaart minstens 6 uur in de koelkast.
Laat een reactie achter!