Spaghetti bolognese is een echte Italiaanse klassieker. Deze pasta serveer je natuurlijk met zelfgemaakte bolognese saus en geraspte Parmezaanse kaas.
![Spaghetti bolognese op een wit bord](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/08/Bolognese-saus-maken.jpg)
Ik ben gek op pasta gerechten en deze spaghetti bolognese of ragu bolognese is zeker een van mijn lievelingsrecepten.
In mijn recept voor spaghetti bolognese zit een beetje rode wijn. Ondanks dat de meeste alcohol tijdens het koken verdampt kan ik me voorstellen dat je het liever weg laat als je voor kinderen of zwangere vrouwen kookt.
Je kunt de wijn heel makkelijk vervangen door wat extra bouillon en eventueel een beetje balsamicoazijn.
Direct naar
Ingrediënten
Gehakt - ik gebruik het liefst half-om-halfgehakt als ik bolognesesaus maak. Rundergehakt kan ook, maar dat wordt vaak wat droger.
Rode wijn - je hebt geen dure wijn nodig om dit recept te maken. Gebruik een volle rode wijn die je ook lekker vind om los te drinken. Zo voorkom je ook dat je een halve fles wijn moet weggooien.
Tomaten - de combinatie van tomatenblokjes en tomatenpuree zorgt voor een volle tomaten smaak. Om ervoor te zorgen dat de tomatenpuree iets minder zuur is bak je deze eerst even mee.
Bereidingswijze
Je kunt deze bolognesesaus op twee manieren maken namelijk in een pan op het fornuis of in een slowcooker.
Snij de ui, wortel en selderij fijn en pers de knoflook uit. Verhit de olie in een grote pan en fruit hierin de ui met de knoflook tot deze zacht en glazig is.
Voeg de bleekselderij en de wortel toe en bak deze mee tot ze zacht worden. Doe de pancetta blokjes in de pan en bak ze op middelhoog vuur tot ze een beetje knapperig worden.
Doe het gehakt samen met de oregano, basilicum en tijm in de pan en bak het tot het gehakt mooi bruin is. Voeg de rest van de ingrediënten toe en breng het aan de kook.
Draai het vuur laag en laat de bolognese saus met deksel op de pan ongeveer 1,5 uur zachtjes pruttelen. Blijf wel af en toe roeren om te voorkomen dat de saus aanbrand.
Breng ondertussen wat water aan de kook en kook hierin de pasta volgens de verpakking gaar. Kijk na 1,5 uur even of de saus al genoeg is ingedikt en breng op smaak met wat peper en zout.
Verdeel de pasta over de borden en schep hier wat van de saus op. Rasp wat Parmezaanse kaas over spaghetti en serveer meteen.
Mijn tips om de lekkerste ragu bolognese te maken
- Gebruik geen mager gehakt.
- Neem wijn die je ook lekker vind om te drinken.
- Ga voor half-om-half gehakt.
- Laat de saus lang pruttelen.
- Maak de bolognese saus een dag van tevoren.
Benodigdheden
- Een grote pan met deksel of een slowcooker om de bolognese saus in te maken.
- Om de groente voor te bereiden heb je een scherp mesje en een snijplank nodig.
- Voor het koken van de pasta gebruik je een grote kookpan en eventueel een vergiet.
Bewaar tips
Verse bolognese saus kun je ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren.
In de vriezer blijft de saus ongeveer 6 maanden goed. Verdeel de saus in porties over diepvrieszakjes zodat je snel de juiste hoeveelheid kan pakken.
Laat voor gebruik de saus langzaam in de koelkast ontdooien en warm het op in een steelpan of in de magnetron.
Ik raad het af om de spaghetti in te vriezen. Pasta wordt dan een stuk minder lekker dus dat kun je beter vlak van tevoren maken.
Meer makkelijke pasta recepten
Recept
Spaghetti bolognese met zelfgemaakte bolognese saus
Ingrediënten
- 500 gram gehakt
- 100 gram pancetta blokjes
- 1 grote ui
- 2 wortelen
- 2 stengels bleekselderij
- 3 teentjes knoflook
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 1 theelepel oregano
- 1,5 theelepel gedroogde basilicum
- 2 eetlepels olie
- 800 gram tomatenblokjes
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 125 ml rode wijn
- 1 runderbouillonblokje
- ¼ theelepel zwarte peper
- ½ theelepel zout
- 300 gram spaghetti
Instructies
- Snij de ui, wortel en selderij fijn en pers de knoflook uit. Verhit de olie in een grote pan en fruit hierin de ui met de knoflook tot deze zacht en glazig is.
- Voeg de bleekselderij en de wortel toe en bak deze mee tot ze zacht worden. Doe de pancetta blokjes in de pan en bak ze op middelhoog vuur tot ze een beetje knapperig worden.
- Doe het gehakt samen met de oregano, basilicum en tijm toe en bak het tot al het gehakt mooi bruin is. Voeg de rest van de ingrediënten toe en breng het aan de kook.
- Draai het vuur laag en laat de bolognese saus met deksel op de pan ongeveer 1,5 uur zachtjes pruttelen. Blijf wel af en toe roeren om te voorkomen dat de saus aanbrand.
- Breng ondertussen wat water aan de kook en kook hierin de pasta volgens de verpakking gaar. Kijk na 1,5 uur even of de saus al genoeg is ingedikt en breng op smaak met wat peper en zout.
- Verdeel de pasta over de borden en schep hier wat van de saus op. Rasp wat Parmezaanse kaas over spaghetti en serveer meteen.
Laat een reactie achter!