Spaghetti met gehaktballetjes is snel en makkelijk om te maken en kinderen zijn er gek op. Daarom is dit recept voor mij het perfecte familie gerecht.
![Spaghetti met gehaktballetjes in een pan](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/05/Spaghetti-met-gehaktballetjes.jpg)
Spaghetti met zelfgemaakte gehaktballetjes en tomatensaus is ideaal als je voor een grote groep mensen moet koken. Ik zou dan alleen het gehakt niet in balletjes rollen maar gewoon bakken.
Kinderen zijn vaak ook gek op spaghetti. Door de rode saus is het makkelijk om er stiekem nog wat groente aan toe te voegen. Natuurlijk helpt de film Lady en de vagebond ook mee aan de populariteit van dit recept.
Deze pasta met gehaktballetjes maak je met gezeefde tomaten en tomaten blokjes, hierdoor zit er ongemerkt al best veel groente in. Strooi er voor het serveren nog wat geraspte Parmezaanse kaas over en je hebt een heerlijke maaltijd.
Direct naar
Ingrediënten
Gehakt - voor de lekkerste gehaktballetjes kun je het beste half-om-halfgehakt gebruiken. Hier zit wat meer vet in dan in rundergehakt en daardoor worden de balletjes minder snel droog.
Paneermeel - het geheim van een goede gehaktbal is paneermeel of brood. Dit voorkomt samen met het ei dat je gehaktballen uitdrogen en zorgen voor wat stevigheid.
Tomaten - voor de marinara saus kun je verse tomaten of tomaten uit blik gebruiken. Deze zijn iets milder van smaak dan gezeefde tomaten of tomatenpuree. Ik gebruik graag een combinatie van verschillende gezeefde tomaten en tomaten blokjes.
Hoe maak je de lekkerste spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus
Je begint met het maken van de gehaktballetjes. Doe daarvoor het paneermeel, het ei, de specerijen en het water in een mengsel en roer het even door elkaar.
Voeg het gehakt toe en kneed dit snel tot alle ingrediënten goed gemend zijn. Rol kleine balletjes van het gehakt mengsel en laat ze steviger worden in de koelkast. Dit hoeft niet maar zo vallen ze minder snel uit elkaar tijdens het bakken.
Verhit de olie in een pan met een dikke bodem en bak de gehaktballetjes tot ze gaar zijn. Bij mij duurde dit 6 minuten, maar de baktijd hangt af van hoe groot de balletjes zijn. Haal de gehaktballetjes uit de pan en zet ze even apart
Breng in een ruime pan wat water aan de kook en snipper ondertussen de ui en de knoflook fijn. Kook de pasta al dente gaar zoals aangegeven staat op de verpakking. Giet de pasta af en laat het goed uitlekken
Fruit de ui en de knoflook in het achtergebleven vet tot ze zacht en glazig zijn. Voeg de peterselie, Italiaanse kruiden toe en doe de tomaten er bij.
Laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen en voeg de laatste minuten de gehaktballetjes toe zodat ze goed warm kunnen worden.
Benodigdheden
- Mengkom om het gehakt en de kruiden te mengen.
- Een ruime pan met dikke bodem om de gehaktballetjes en de saus in te maken. Ik gebruik hiervoor het liefst mijn BK braadpan.
- Snijplank en een scherp mesje.
- Het is handig om een vergiet bij de hand te hebben om de spaghetti in af te gieten.
- Een grote kookpan om de spaghetti in te koken.
Bewaar tips
Pasta gerechten zijn natuurlijk het allerleukste wanneer ze net gemaakt zijn, maar je kunt de spaghetti ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren.
Invriezen kan ook. Op deze manier blijft dit gerecht ongeveer 3 maanden goed.
Laat de spaghetti voor het serveren langzaam ontdooien en warm het op in de magnetron of in een pan op het fornuis.
Meer pasta recepten die je geweldig gaat vinden
Recept
Spaghetti met gehaktballetjes
Ingrediënten
Voor de gehaktballetjes
- 500 gram gehakt
- 40 gram paneermeel
- 3 eetlepels water
- 1,5 theelepel peterselie
- 1 theelepel uienpoeder
- ½ theelepel knoflookpoeder
- ½ theelepel zout
- ¼ theelepel zwarte peper
- 1 ei
- 2 eetlepels olie
Voor de tomatensaus
- 500 ml gezeefde tomaten
- 400 ml tomatenblokjes
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1/1 theelepel zout
- ½ theelepel zwarte peper
- 1 eetlepel italiaanse kruiden
- ½ eetlepel peterselie
Instructies
- Doe het paneermeel, het ei, de specerijen en het water in een mengsel en roer het even door elkaar.
- Voeg het gehakt toe en kneed dit snel tot alle ingrediënten goed gemend zijn. Rol kleine balletjes van het gehakt mengsel en laat ze steviger worden in de koelkast. Dit hoeft niet, maar zo vallen ze minder snel uit elkaar tijdens het bakken.
- Verhit de olie in een pan met een dikke bodem en bak de gehaktballetjes tot ze gaar zijn. Bij mij duurde dit 6 minuten, maar de baktijd hangt af van hoe groot de balletjes zijn. Haal de gehaktballetjes uit de pan en zet ze even apart
- Breng in een ruime pan wat water aan de kook en snipper ondertussen de ui en de knoflook fijn. Kook de pasta al dente gaar zoals aangegeven staat op de verpakking. Giet de pasta af en laat het goed uitlekken
- Fruit de ui en de knoflook in het achtergebleven vet tot ze zacht en glazig zijn. Voeg de peterselie, italiaanse kruiden toe en doe de tomaten er bij.
- Laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen en voeg de laatste minuten de gehaktballetjes toe zodat ze goed warm kunnen worden.
Laat een reactie achter!