De lekkerste speculaas brokken bak je natuurlijk zelf! Dit makkelijke recept is snel klaar en ideaal om met kinderen te maken.
![Speculaas in een witte schaal op een zwart aanrecht](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2019/12/speculaas.jpg)
Speculaas is een koekje dat in Nederland, net als pepernoten en banketletters, veel word gegeten rond Sinterklaas. Ook in Duitsland is dit koekje erg populair.
In België hebben ze een vergelijkbaar koekje, speculoos, maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit niet hetzelfde als speculaas. Speculoos of biscoff zoals ze het in Amerika noemen bevat minder of zelfs geen kruiden.
Bakken met kinderen
Speculaas bakken is ook super leuk om samen met (kleine) kinderen te doen!
Laat ze bijvoorbeeld de ingrediënten wegen en mengen of zet ze aan het werk met het uitrollen van het deeg of het uitsteken van de koekjes.
De belangrijkste taak, het proeven van de koek, is natuurlijo ook voor de kids!
Geschiedenis van speculaas
De VOC veroverde halverwege de 17e eeuw het monopolie op de handel in Kruidnagel, foelie en nootmuskaat van de Portugezen. Amsterdam werd de DE opslag plaats van specerijen en vanuit deze pakhuizen werden de specerijen verder verspreid over Europa.
In veel kookboeken uit die tijd staat ook omschreven dat je o.a. die kruiden alleen via Nederland kan krijgen. Dit bleef zo tot een fransman in 1770 stekjes wist te bemachtigen en naar het Mauritius wist te smokkelen.
Het duurde nog wel even voor deze stekjes ook echt iets opleverde maar aan het begin van de 19e eeuw werd het monopolie van Nederland doorbroken.
Veel van deze specerijen vormen de basis van de speculaaskruiden. Omdat er sinds de 17e eeuw in steeds meer kruiden en specerijen naar Nederland werden gebracht daalde de prijs en konden meer mensen specerijen kopen.
Bakkers speculaas
Het is dan ook niet zo gek dat ook bakkers steeds meer gingen experimenteren in hun baksels. De eerste recepten en schilderijen met speculaas en pepernoten komen ook de 17e eeuw.
Elke bakker had vroeger, en nu nog!, een eigen recept voor speculaas kruiden. Dit recept was strikt geheim en werd vaak doorgegeven aan hun opvolger.
Ze maakte voor het maken van speculaas ook gebruik van speciale speculaasplanken. Deze specuale planken werden speciaal voor de bakker gesneden uit het hout van fruitbomen.
Ingrediënten
Bloem - zeewse bloem is het beste om speculaasjes te bakken. Als je geen zeeuwse bloem kunt vinden is gewone tarwebloem ook goed.
Gebruik alleen liever geen patent bloem om koekjes te bakken deze bevat namelijk meer gluten waardoor je speculaas minder bros wordt.
Boter - voor mijn recepten gebruik je altijd ongezouten boter of margarine. Heb je alleen met zout in huis? Geen probleem laat dan gewoon het zout weg.
Bruine basterdsuiker - donkere basterdsuiker geven de koekjes hun kleur en een lichte karamelsmaak.
Speculaaskruiden - deze kruiden geven de koekjes hun typische speculaas smaak.
Hoe maak je speculaas
Speculaas kun je natuurlijk maken met een speciale speculaasplank maar als je die niet hebt kun je ook uitstekers gebruiken!
Speculaasbrokken maak je door een grote plak speculaasdeeg te bakken en die vervolgens na het afkoelen in kleinere stukken te breken.
Doe de bloem met het bakpoeder of zelfrijzend bakmeel, boter, melk, suiker en speculaaskruiden in een mengkom en snij de boter met twee messen in.
Kneed met een koele hand het deeg goed door elkaar tot een stevig deeg. Als je deeg te droog is kan je altijd nog een klein beetje melk toevoegen.
Rol het deeg met een deegroller uit tot het deeg ongeveer 1 cm dik is. Steek er met een uitsteker kleine koekjes uit en leg ze op een bakplaat met een vel bakpapier.
Als je een speculaasplank gebruikt gestuif je die eerst goed met bloem en druk je er het deeg in. Dit lukt misschien niet goed de eerste keer maar na een paar keer oefenen moet het goed komen.
Zorg er wel voor dat het deeg goed koud is als je dit wil proberen.
Bestrijk de speculaas met ei en decoreer met halve amandelen en laat het ei even opdrogen. Verwarm de oven ondertussen op 170℃
Strijk hier nog een dun laagje ei over en bak de speculaas 15-18 minuten en speculaas brokken ongeveer 30 minuten op 170℃
Als je speculaas brokken wilt maken bak je het deeg als een grote rechthoek en breek je die in kleinere stukken na het bakken als hij is afgekoeld.
Tip: als je het deeg 1-2 dagen in de koelkast laat liggen word de smaak nog beter!
Dieet
Om er voor te zorgen dat iedereen speculaasjes kunt bakken zijn er soms wat aanpassingen nodig. De meest gevraagde aanpassingen heb ik hier onder gezet.
- Glutenvrij- om glutevrije speculaas te maken kan je de bloem vervangen door dezelfde hoeveelheid glutenvrije bloem of graansoort.
- Lactosevrij - vervang de boter door een plantaardige margarine en de melk door plantaardige melk of water.
- Vegan - vervang de boter en melk door een plantaardige viant en laat het ei weg. Bestrijk de speculaasjes met wat plantaardige melk voor een mooi bruin laagje.
Wat heb je nog meer nodig
Om speculaasjes te maken heb je de volgende dingen nodig:
- Een grote mengkom om alle ingredienten te kneden.
- Uitstekers of een speculaasplank
Hoe bewaar je speculaasjes
Je kunt speculaas brokken een paar dagen in een koektrommel bewaren. Tijdens het bewaren kunnen ze wel wat zachter worden.
Ze zijn ook geachikt om in te vriezen. In de vriezer kun je ze ongeveer drie maanden bewaren.
Je kan het deeg ook invriezen. In een diepvrieszakje blijft het ongeveer 3 maanden vers. Haal het ruim van tevoren uit de vriezer en kneed het voor het bakken nog even door.
Meer Sinterklaas recepten
Recept
Speculaas brokken
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 100 gram boter
- 180 gram bruine basterdsuiker
- 3 eetlepels speculaas kruiden
- 1-2 eetlepels melk
- 1 ei om te bestrijken
- Halve amandelen om te decoreren.
Ook handig
- Beslagkom
Instructies
- Doe de bloem + bakpoeder of zelfrijzend bakmeel, boter, melk, suiker en speculaaskruiden in een mengkom en snij de boter met twee messen tot kruimelt.
- Kneed dit tot een stevig deeg. Als je deeg te droog is, kun je nog een klein beetje melk toevoegen.
- Speculaas is het lekkerst als je het deeg een nacht in de koelkast legt, maar je kunt het ook meteen gebruiken.
- Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 1 cm dik.
- Bestrijk het speculaas met ei en decoreer met halve amandelen.
- Strijk hier nog een dun laagje ei over en bak het speculaas ongeveer 30 minuten op 170 graden.
- Laat het speculaas een beetje afkoelen en breek het in stukken.
Astrid zegt
Hallo!!
Ik ga deze zo maken en vroeg mij af of ik dit deeg ook in kan vriezen! Ervaring mee?
Groeten Astrid
Maayke zegt
Hoi Astrid!
Wat leuk! Zijn de speculaas brokken goed gelukt? Je kan dit deeg heel goed invriezen! In een diepvrieszakje kan je het deeg ongeveer 3 maanden bewaren.