Speculaas muffins zijn het perfecte tussendoortje tijdens de Sinterklaas periode. Met dit recept zet je niet alleen snel iets lekkers op tafel, maar ze zijn ook perfect om samen met kinderen te maken.
![Zes speculaas muffins in witte bakjes.](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2023/11/Speculaas-muffins.jpg)
Ingrediënten
Het leuke van deze speculaas muffins is dat je er helemaal geen ingewikkelde ingrediënten voor nog hebt. Net als voor bijna al mijn recepten heb ik ze zo simpel mogelijk gehouden. Dit recept bestaat vooral uit meel, olie, suiker en natuurlijk speculaaskruiden.
De tarwebloem en bakpoeder kun je natuurlijk ook vervangen door zelfrijzend bakmeel!
Ik raad je wel aan om donkere basterdsuiker te gebruiken. Deze geven niet alleen een mooie bruine kleur aan je muffins, maar het zorgt ook voor een milde karamel smaak.
Wil je je muffins extra speciaal maken of ben je net als ik gek op gevuld speculaas dan kun je een theelepel amandelspijs in het beslag drukken.
Decoratie ideeën
Net als cupcakes kun je speculaas muffins op oneindig veel manier decoreren. Je kunt bijvoorbeeld de topping weglaten en er een laagje chocolade ganache over smeren. Hier kun je dan bijvoorbeeld speculaas brokken of pepernoten over strooien!
Als je het liever wat simpeler houdt, is een toef kaneelslagroom ook erg lekker! Je kunt de kaneel ook vervangen door speculaaskruiden en een beetje fijngehakte amandel over de toef strooien.
Helemaal naturel zijn ze trouwens ook erg lekker! Zeker als je ze als ontbijt of lunch serveert. Wil je er toch iets aan toevoegen, strooi er dan voor het bakken wat speculaas granola of kaneelsuiker over. De suiker geeft de muffins een heerlijk knapperig laagje die erg lekker is bij de zachte binnenkant.
Bewaar tips
Ze zijn ook zeer geschikt om in te vriezen. Dat is niet alleen handig als je er een paar over hebt, maar op die manier zet je ook snel een lekkere snack op tafel als je onverwachts (kleine) bezoekers hebt.
Meer lekkere Sinterklaas recepten
Recept
Speculaas muffins
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- ¼ theelepel zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 100 gram donkere basterdsuiker
- 120 ml zonnebloemolie
- 250 ml melk
Ook handig
- 1 muffin blik
- 1 mengkom
- 1 garde
- 1 Weegschaal
Instructies
- Verwarm je oven voor op 200 graden en bekleed je bakblik met cupcake vormpjes.
- Doe de droge ingrediënten in een mengkom en roer ze even door elkaar.
- Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng alles tot een grof beslag. Het geeft niet als je nog een paar droge stukjes ziet die verdwijnen tijdens het bakken.
- Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes en strooi er eventueel nog wat schuddebuikjes, amandelschaafsel of Speculaas granola over.
- Zet het bakblik in het midden van de oven en bak de speculaasmuffins ongeveer 15-20 minuten tot ze mooi goudbruin en gaar zijn. Je kunt dit controleren door er met een satéprikker in te prikken.
Notities
- Je kunt de bloem en het bakpoeder ook vervangen door zelfrijzend bakmeel.
- Strooi wat speculaas granola of amandelschaafsel over de muffins voor een knapperige topping!
Gwen zegt
Heerlijke muffins! Ik heb ze bestrooid met amandelsnippers, waardoor ze een fijne krokante bite hebben. Goed recept, heel makkelijk te maken.
Binnenkort ga ik je gemberkoekjes proberen 😋
Maayke zegt
Hoi Gwen. Wat leuk om te horen dat de speculaas muffins goed zijn gelukt! Ik ben benieuwd wat je van de gemberkoekjes vind.