Dit speculaas tiramisu recept is perfect voor pakjesavond en in plaats van lange vingers gebruik je voor deze tiramisu speculaas of pepernoten.
![Speculaas tiramisu close up](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2021/11/speculaas-tiramisu-recept-maken.jpg)
Het is natuurlijk erg leuk om voor pakjesavond een van de vele Sinterklaasrecepten te maken en omdat het vooral een feest is voor kinderen maak je deze speculaas tiramisu zonder alcohol en rauwe eieren.
Als er alleen volwassenen mee-eten kan je dit recept net als traditionele tiramisu natuurlijk ook met alcohol maken. Voeg dan 1-2 eetlepels koffielikeur of licor 43 toe aan de koffie toe.
Direct naar
Ingrediënten
- Speculaas - de lange vingers worden in dit recept vervangen door speculaas. De aller lekkerste speculaas bak je natuurlijk zelf!
- Slagroom - deze klop je samen met de mascarpone luchtig en is de basis van de tiramisu.
- Koffie - er gaat in dit recept een beetje sterke koffie. Als je liever geen koffie gebruikt kan je dit vervangen door chocolademelk.
Hoe maak je tiramisu met speculaas
- Doe de slagroom met de suiker in een mengkom en klop deze niet helemaal stijf.
- Roer de mascarpone in een andere kom los en roer het voorzichtig door de slagroom.
- In een ondiep schaaltje giet je de afgekoelde koffie of chocolademelk en leg de speculaasjes er even in voor je een laagje in de schaal legt. Je kan er ook voor kiezen om de speculaasjes al in de schaal te leggen en daar de koffie over te gieten. Let er dan wel op dat je niet te veel koffie in de schaal giet anders worden de koekjes te zacht.
- Verdeel ⅓ van het mascarpone mengsel over de speculaas laag en strooi er een dun laagje cacaopoeder over.
- Herhaal de vorige twee stappen alleen strooi over de laatste mascarpone laag een iets dikkere laag cacaopoeder. Het is ook leuk als je de laatste laag mooi opspuit.
Tip: Je kan de speculaasjes natuurlijk ook (deels) vervangen door pepernoten!
Vega of lactosevrije speculaas tiramisu
Eet je geen zuivel of maak je dit recept liever lactosevrij? Vervang dan de slagroom en mascarpone door een plantaardige slagroom.
Variaties
- Voor volwassenen - als je dit recept maakt voor volwassenen is het ook erg lekker om 2 eetlepels koffie likeur of likor 43 aan de koffie toe te voegen.
- Chocolade - gebruik je liever geen koffie? Je kan dit recept ook met chocolademelk maken.
- Speculoos - niet zo'n fan van speculaas? Je kan dit recept natuurlijk ook met speculoos maken!
Wat heb je nog meer nodig
- Een mooie (oven)schaal om de speculaas tiramisu in te maken.
- Mengkommen.
- Een garde of handmixer om het mascarpone mengsel in te maken.
- Om de speculaasjes in te weken heb je een ondiep kommetje nodig.
Hoe bewaar je speculaas tiramisu
Koelkast: je kan tiramisu met speculaas ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren. De speculaasjes worden dan wel wat zachter!
Vriezer: Je kan het ook invriezen op die manier blijft het ongeveer 3 maanden goed. Om te ontdooien zet je de tiramisu de avond van te voren in de koelkast.
Recept
Speculaas tiramisu
Ingrediënten
- 250 ml slagroom
- 250 gram mascarpone
- 200 ml sterke koffie
- 1 pak speculaas
- 3 eetlepels suiker
- 2 eetlepels cacaopoeder
Instructies
- Zet de koffie en laat deze in een ondiep schaaltje helemaal afkoelen.
- Klop de mascarpone los en zet dit even apart.
- Klop de slagroom met de suiker niet helemaal stijf maar lobbig en schep hier voorzuchtig de losgeklopte mascarpone door.
- Leg een voor een de speculaasjes in de koffie en bedek er de bodem van de schaal mee.
- Verdeel ongeveer ⅓ van het mascarpone mengsel over de speculaasjes en strooi er een dun laagje cacaopoeder over.
- Herhaal stap 4 en 5 en eindig met een laagje van het mascarpone mengsel.
- Strooi als laatste een laagje cacaopoeder over de tiramisu.
Laat een reactie achter!