Speculaaskruiden zijn echt een must have in de keuken, zeker als je van speculaas houdt! Deze kruiden mix is perfect voor pepernoten, taart en ijs en is in 5 minuten klaar.
![Speculaaskruiden](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2019/10/Speculaaskuiden.jpg)
Speculaaskruiden of koekkruiden zijn vooral erg populair in de herfst en in de winter tijdens Sinterklaas. Deze kruiden mix is ook erg lekker in cakes, speculaas appeltaart, drankjes en natuurlijk in speculaas ijs!
Ben je opzoek naar meer Sinterklaas recepten dan moet je zeker ook even kijken bij mijn recept voor speculaas en pepernoten!
Direct naar
De geschiedenis van speculaaskruiden
Een van de oudste recepten voor speculaaskruiden die ik heb kunnen vinden stond in een kookboek met de naam 'de Schrandere Stichtse Keuken-meid'. Dit boek, geschreven in 1754, was zo'n succes dat het vijftig jaar later nog werd uitgegeven onder de naam 'De Nieuwe, Welervarene Utrechtsche Keuken-meid'.
Het interessante van de oude recepten is dat er toen peper aan het mengsel werd toegevoegd. De meeste moderne recepten hebben dit ingrediënt niet. In die kookboeken werd een oude pepersoort gebruikt die cubeb of staartpepper wordt genoemd. Deze peper heeft een meer bloemige smaak dan gewone zwarte peper, maar is soms moeilijk te vinden. Voor iedereen die het wil proberen heb ik een link naar een webshop toegevoegd.
Ingrediënten
- Kaneel - dit is het belangrijkste ingrediënt van speculaaskruiden.
- Peper - geeft een kruidige smaak aan de speculaaskruiden maar maakt het niet heet.
- Gember - voor een zoete smaak
- Anijs - geeft net als gember een wat zoete smaak aan de mix
- Kardemom - heeft een citrus achtige smaak
Hoe maak je speculaaskruiden
Doe alle kruiden in een kleine kom en roer ze goed door elkaar. Giet de kruiden in een glazen potje en bewaar ze op een koele donkere plaats.
Tip: Gebruik oude lege kruidenpotjes om je zelfgemaakte speculaaskruiden in te bewaren! Dit is een stuk goedkoper en ook nog eens beter voor het milieu.
Wat zit er in speculaaskruiden?
Elk recept voor speculaaskruiden of koekkruiden is net even anders. De basis is vaak wel hetzelfde maar de volgende specerijen kom je er ook vaak in tegen:
- Gedroogde sinaasappelschil
- Korianderzaad
- Venkelzaad
- Komijnzaad
- Wittepeper
Wat heb je nog meer nodig?
- Kruidenpotjes om je kruiden in te bewaren.
- Een schaaltje om de kruiden in te mengen.
Bewaren
Speculaaskruiden blijven ongeveer een jaar goed op een donkere plaats. Je kan ze hierna natuurlijk nog wel gebruiken maar de smaak word langzaam minder.
Recept
Speculaaskruiden
Ingrediënten
- 8 eetlepels kaneel
- 2 eetlepels nootmuskaat
- 1,5 eetlepel kruidnagel
- 1 eetlepel gemberpoeder
- 2 theelepels kardemom
- 2 theelepels anijszaad
- 1 theelepel foelie
- 1 theelepel zwarte peper of staartpeper
Ook handig
- 1 schaaltje
- 1 kruidenpotje
Instructies
- Doe alle specerijen in een kom en meng ze goed door elkaar.
- Giet de speculaaskruiden in een kruidenpotje en bewaar ze op een donkere plek.
Laat een reactie achter!