Spitskoolsalade met appel is een makkelijke frisse salade perfect voor een lunch of als bijgerecht tijdens het avondeten. Je maakt deze snelle salade al in 10 minuten.
![spitskool salade met appel op een wit bord.](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/07/spitskool-salade.jpg)
Deze snelle spitskoolsalade is ideaal voor tijdens de feestdagen of een BBQ. Door de milde, veelzijdige smaak van de spitskool en de frisse smaak van de dressing is hij makkelijk te combineren. Als je je salades liever met een dressing zonder yoghurt maakt kijk dan eens bij mijn recept voor honing mosterd dressing.
Je kunt met deze frisse salade trouwens alle kanten op! Ik maak hem meestal als bijgerecht en gebruik daarom ook groente met een milde smaak zoals komkommer maar groentes zoals wortel of paprika passen ook erg goed bij de mild zoete smaak van de spitskool. Net als gedroogd fruit trouwens! Voeg bijvoorbeeld eens een handje in stukjes gesneden gedroogde abrikozen, cranberry's of rozijntjes toe.
Uitgelichte ingrediënten voor spitskoolsalade
Spitskool - een salade met spitskool is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het is echt heel lekker. Rauwe spitskool heeft een milde zoete smaak die goed past bij de frisse smaak van de appel. Wist je trouwens dat er ook een rode spitskool bestaat? Rode spitskool maakt je salade tijdens de feestdagen extra feestelijk.
Mocht je geen spitskool kunnen vinden dan kun je het ook vervangen door in fijne reepjes gesneden witte kool. Wil je wat meer kleur dan kun je ook een deel vervangen door rode kool!
Appel - een fris zoete appel past het best bij deze salade. Ik gebruik het liefste Elstars of Granny Smith als ik deze salade maak. Deze appels zijn een klein beetje zuur wat een mooie tegenhanger is voor de zoete honing.
Griekse yoghurt - net als de dressing voor mijn coleslaw recept maak ik het op basis van Griekse yoghurt. Zo is je spitskool salade een stuk lichter dan met een dressing op basis van mayonaise, maar zeker net zo lekker!
Bewaar tips
Spitskool salade kun je ongeveer twee dagen in de koelkast bewaren. Ik zou alleen de appel pas op het laatste snijden omdat ze snel bruin worden.
De dressing kun je iets langer. Goed afgesloten blijft de dressing in de koelkast ongeveer een week goed.
Meer salade recepten
Recept
Spitskoolsalade met appel
Ingrediënten
- 200 gram spitskool
- 1 appel
- 50 gram feta
- ½ komkommer
Voor de dressing
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel Griekse yoghurt
- 1 eetlepel azijn
- 1 theelepel mosterd
- ¼ theelepel zout
- ¼ theelepel zwarte peper
Instructies
- Snij de appel, komkommer en spitskool in dunne reepjes en verdeel het over de borden.
- Meng in een schaaltje alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar en breng op smaak met wat peper en zout.
- Giet de dressing over de salade en verkruimel er wat feta over.
Laat een reactie achter!