Tapenade is een grove saus gemaakt van olijven, zongedroogde tomaten en olijfolie. Deze saus is erg lekker op brood en wordt vaak met geserveerd met tapas.
![Een close-up van tomaten tapenade](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/07/Tomaten-tapenade.jpg)
Net als voor mijn bruschetta maak ik het liefst met zongedroogde tomaten. Gebruik wel gedroogde tomaten op olie.
Geserveerd met stokbrood of toastjes is het een lekker hapje bij een borrel. Serveer er ook andere dips bij zoals mijn gekarameliseerde uien dip voor een beetje afwisseling.
Deze vegetarische tapenade doet het als broodbeleg ook erg goed!
Direct naar
Serveer tips
Tapenade is vaak onderdeel van tapas of op stokbrood en toastjes bij een glas wijn maar dat is natuurlijk niet enige wat je er mee kan doen.
- Bij een kaasplank. Zet kleine bakjes met verschillende tapenades met wat toastjes tussen de stukjes kaas.
- Op brood. Smeer wat op een boterham en leg er bijvoorbeeld een plak kaas en wat komkommer op.
- In een salade. Ik vervang de pesto in een pastasalade vaak door tapenade.
Ingrediënten
Zongedroogde tomaten - om tapenade te maken gebruik je zongedroogde tomaten in olie. Laat ze goed uitlekken voor je ze verwerkt om te voorkomen dat je tapenade te dun wordt.
Olijfolie - omdat je het niet verwarmt, kun je het beste extra vierge olijfolie nemen. Deze soort heeft een betere smaak en dat komt je saus zeker ten goede.
Olijven - ik gebruik altijd zwarte olijven als ik dit recept maak maar groene kunnen natuurlijk ook.
Bereiding
Een tapenade maken is zo makkelijk dat er eigenlijk geen reden is om het kant en klaar in de supermarkt te kopen.
Doe alle ingrediënten in de kom van je keukenmachine of in het hakmolentje van je staafmixer en mix het net zo lang tot alles goed gemend is en de tapenade de gewenste structuur heeft.
Wat heb je nog meer nodig
- Een keukenmachine of staafmixer met hakmolentje.
- Leuke schaaltjes om de tapenade in te serveren.
Bewaar tips
Zelfgemaakte tapenade kan je ongeveer een week in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat er een klein laagje olie op de tomaatjes ligt.
In de vriezer blijft het ongeveer 3 maanden goed. Hou er wel rekening mee dat de structuur veranderd en dat het daardoor iets minder lekker kan worden.
Meer dressing en dip recepten
Recept
Tapenade
Ingrediënten
- 150 gram zongedroogde tomaten op olie uitgelekt
- 80 gram olijven
- 1 teentjes knoflook
- 1 eetlepel kappertjes
- 1 eetlepel citroensap
- zout
- 4 eetlepels olijfolie
- peper
Instructies
- Doe alle ingrediënten in de kom van je keukenmachine of in het hakmolentje van je staafmixer en mix het net zo lang tot alles goed gemend is en de tapenade de gewenste structuur heeft.
Laat een reactie achter!