Tiramisu is een geliefd klassiek Italiaans dessert gemaakt met langevingers, mascarpone, slagroom en koffie. Zelf tiramisu maken is erg makkelijk en nog lekkerder dan die uit de supermarkt!
![Tiramisu in een witte schaal](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2021/08/Tiramisu-recept.jpg)
Nagerechten met chocolade en koffie zijn vooral erg populair rond de kerst. Kijk ook eens bij mijn recept voor chocolademoussetaart of vanilleroomtaart voor meer inspiratie.
Hoe maak je tiramisu
Splits de eieren en zet de eiwitten apart. Deze worden niet gebruikt voor dit recept, maar gooi ze niet weg! Vries ze in of maak er bijvoorbeeld merengues van.
Doe de eidooiers met de suiker en de vanille in een vuurvaste kom en verwarm ze al roerend au bain-marie tot ze licht geel zijn geworden en de 60°C hebben bereikt.
Roer de mascarpone los tot deze zacht en romig is. Voeg het eiermengsel toe en roer dit er goed door. Klop de slagroom luchtig, maar niet helemaal stijf. Vouw de opgeklopte slagroom voorzichtig door de mascarpone.
Doe de koffie en de marsala in een ondiepe schaal en meng het door elkaar.
Haal de langevingers door de koffie en bedek de bodem van de schaal ermee.
Verdeel de helft van het mascarponemengsel over de lange vingers en strooi er eventueel een dun laagje cacaopoeder over.
Herhaal stap 5 t/m 7 en eindig met een laagje cacaopoeder. Dek de schaal af en zet hem minstens 5 uur in de koelkast.
Tip: Strooi het laatste laagje cacaopoeder er pas vlak voor het serveren op zo blijft hij het mooist.
Tiramisu en borstvoeding of zwangerschap
Omdat er in tiramisu eieren en alcohol zit kun je het niet zomaar eten als je zwanger bent of borstvoeding geeft, maar met deze aanpassingen kun je het gelukkig wel eten.
- Eieren - Het is het veiligst om de eieren helemaal weg te laten, maar omdat je met dit recept de eieren verwarmt tot 60°C word salmonella vernietigd. Toch raad ik mensen met een zwak gestel, kinderen en zwangere vrouwen af om dit recept te maken. Je kunt natuurlijk ook gepasteuriseerde eieren gebruiken, dan kun je deze tiramisu met een gerust hart eten.
- Alcohol - laat de alcohol weg als je dit recept maakt voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.
Het beste is natuurlijk om de eieren helemaal weg te laten. Twijfel je nog? Overleg dan met je verloskundige of gynaecoloog.
Maak je toch liever iets anders? Mijn speculaas tiramisu recept is zonder ei en alcohol!
Hoe bewaar je tiramisu
Koelkast: in de koelkast blijft tiramisu ongeveer 2-3 dagen goed.
Vriezer: je kunt tiramisu heel goed invriezen. In een afgesloten bakje of ingepakt in vershoudfolie blijft het ongeveer 3 maanden goed.
Tips
- Tiramisu kun je heel goed een of twee dagen van tevoren maken. Het is een dag later zelfs nog lekkerder!
- Laat de alcohol weg als je tiramisu maakt voor zwangere vrouwen, kinderen of vrouwen die borstvoeding geven.
Meer lekkere nagerechten
Recept
Tiramisu
Ingrediënten
- 300 ml sterke koffie
- 30 ml marsala
- 20-25 langevingers
- 250 gram mascarpone
- 250 ml slagroom
- 70 gram suiker
- 2-3 eetlepels cacaopoeder
- 3 eidooiers
- ½ theelepel zout
Instructies
- Splits de eieren en zet de eiwitten apart. Deze worden niet gebruikt, maar gooi ze niet weg! Vries ze in of maak er bijvoorbeeld merengues van.
- Doe de eidooiers met de suiker en de vanille in een vuurvaste kom en verwarm ze al roerend au bain-marie tot ze licht geel zijn geworden en de 60 °C hebben bereikt.
- Roer de mascarpone los tot deze zacht en romig is. Voeg het eiermengsel toe en roer dit er goed door.
- Klop de slagroom luchtig, maar niet helemaal stijf.
- Vouw de opgeklopte slagroom voorzichtig door de mascarpone.
- Doe de koffie en de marsala in een schaal en meng het door elkaar.
- Haal de langevingers door de koffie en bedek hiermee de bodem van de schaal.
- Verdeel de helft van het mascarpone mengsel over de langevingers en strooi er eventueel een dun laagje cacaopoeder over.
- Herhaal stap 7 & 8, maar strooi het laatste laagje cacaopoeder er pas vlak voor het serveren over. Dek de tiramisu af en zet de schaal minstens 5 uur in de koelkast.
- Strooi voor het serveren nog een laagje cacaopoeder over de tiramisu
Laat een reactie achter!