Dit vegan cake recept is super makkelijk te maken en zeker net zo lekker als een traditionele cake. Serveer de cake met wat poedersuiker of verdeel er een dun laagje citroen glazuur over.
![Een vegan cake met gesneden plakjes en poedersuiker op een stuk bakpapier](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2023/07/Vegan-cake.jpg)
Vegan cake met citroen en olijfolie is een makkelijke cake die erg lekker is bij een kop thee of als tussendoortje.
Het is een ideaal recept voor mensen die vegan of zuivelvrij eten, omdat je in plaats van boter en ei olie en appelmoes gebruikt.
Deze cake is ook nog eens in minder dan een uur gemaakt met slechts een paar eenvoudige ingrediënten, wat voor mij altijd een pluspunt is!
Ik raad aan om deze cake te serveren met zelfgemaakt citroenglazuur, maar als je de cake iets minder zoet wilt, kun je het glazuur weglaten en de cake in plaats daarvan bestrooien met een licht laagje poedersuiker.
Ingredienten
Bloem - Dit recept werkt het best met tarwebloem. Tarwebloem bevat minder gluten waardoor je een lichtere cake krijgt.
Citroen - ik raad vers citroensap aan voor het beste resultaat.
Poedersuiker - om het citroenglazuur te maken heb je poedersuiker nodig.
Wist je dat het supermakkelijk is om thuis je eigen poedersuiker te maken?
Melk - ik gebruik graag kokos- of amandelmelk als ik deze vegan cake maak, maar je kunt elke plantaardige melk gebruiken die je lekker vind.
Olijfolie - omdat olijfolie een van de belangrijkste ingredienen is, raad ik aan om een olijfolie van hoge kwaliteit te gebruiken.
De olie geeft de cake een extra smaak en voegt een beetje extra vocht toe aan het beslag.
Bakpoeder - bakpoeder voegt lucht toe aan het beslag en zorgt ervoor dat je een mooie luchtige cake krijgt.
Je kunt de bloem en het bakpoeder vervangen door zelfrijzend bakmeel.
Appelmoes - Om dit recept volledig vegan te maken voeg je in plaats van eieren ongezoete appelmoes toe.
De appelmoes bindt het deeg en voegt wat extra vocht toe.
Vanille - als je geen vanille-extract hebt, kun je in plaats daarvan vanillesuiker of een vanillestokje gebruiken.
Hoe maak je een vegan cake?
Zoals altijd bij het bakken van een cake begin je met het voorverwarmen van je oven en meng je de droge en natte ingrediënten in twee aparte kommen.
Dit doe je om ervoor te zorgen dat alle ingrediënten goed gemengd zijn zonder het beslag te veel te mixen.
Vervolgens voeg je de natte ingrediënten toe aan de droge en roer je tot alles net gemengd is.
Vet een cakevorm in en bedek de bodem met bakpapier.
Giet het beslag in de vorm en bak de cake in ongeveer 50 minuten goudbruin.
Controleer of de cake helemaal gaar is en laat hem ongeveer 10 minuten afkoelen in de vorm voordat je hem eruit haalt en helemaal laat afkoelen op een rooster.
Mijn tips voor het bakken van de lekkerste cake
Niet te lang mengen. Als je hrt beslag te lang mixt, krijg je een taaie, droge cake.
Lage temperatuur. Door je cake op een lage temperatuur te bakken, krijgt hij de tijd om goed te rijzen en voorkom je dat je eem grote barst in de cake komt.
Gebruik bakpapier. Dit helpt voorkomen dat je cake aan de bodem van de vorm blijft plakken.
Je hoeft alleen de bodem van de cakevorm te bekleden.
Laat hem helemaal afkoelen. Ik weet dat het moeilijk is, maar het is het beste om de cake helemaal af te laten koelen voordat je hem aansnijdt.
Veelgestelde vragen
Een taaie of droge cake is meestal het resultaat van te veel mixen. Stop met mixen als alle ingrediënten net gecombineerd zijn om glutenvorming te voorkomen.
Jazeker! Je kunt de olijfolie prima vervangen door een andere olie zoals zonnebloemolie maar het heeft wel invloed op de smaak.
Variaties
Sinaasappel. Om een heerlijke sinaasappel olijfoliecake te maken, kun je de citroen vervangen door sinaasappel.
Voor een extra intense sinaasappelsmaak voeg je wat gekonfijte sinaasappelschil toe aan het beslag!
Noten. Voeg wat amandelschijfjes of gehakte walnoten toe om de cake een lekkere crunch te geven en wat extra smaak toe te voegen.
Voeg vers fruit toe. Vers fruit zoals aardbeien of bosbessen past perfect bij de frisse smaak van de citroen.
Bevroren fruit werkt trouwens ook!
Benodigdheden
Om dit recept te maken heb je grote mengkommen, een garde, een keukenweegschaal, een maatbeker, een cakevorm en een stuk bakpapier nodig.
Bewaar tips
Deze vegan cake kun je het beste goed verpact op kamertemperatuur bewaren.. Op deze manier is hij ongeveer drie dagen houdbaar.
Je kunt hem langer bewaren in de vriezer. Ingevroren blijft hij ongeveer zes maanden goed.
Een snelle en handige manier om een stuk cake uit de vriezer te halen is door de cake voor het invriezen in plakjes te snijden en elk plakje apart in plasticfolie te wikkelen.
Laat de cake volledig ontdooien voor je hem serveert en bestuif hem eventueel nog met wat poedersuiker.
Meer lekkere cake recepten
Recept
Vegan cake
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 120 ml appelmoes
- 240 ml amandelmelk
- 150 ml olijfolie
- 120 gram suiker
- 1 theelepel vanille extract
- 1 ½ theelepel bakpoeder
- 6 eetlepels citroensap
- 1 theelepel citroenrasp
- Een snufje zout
- Poedersuiker *optioneel
Instructies
- Verwarm je oven voor op 350 F of 175 C en bekleed je cakevorm met een stuk bakpapier.
- Giet alle natte ingredienten in een grote mengkom en roer ze goed door elkaar.
- Meng in een andere kom de droge ingrediënten tot er geen klontjes meer zijn.
- Doe het droge mengsel bij de natte ingredienten en mix tot alles net gecombineerd is. Zorg ervoor dat je het beslag niet te lang mengt.
- Giet het beslag in de voorbereide cakevorm.
- Bak de olijfoliecake ongeveer 50 minuten. Controleer met een sateprikker of de cake gaar is. Als de sateprikker er schoon uitkomt kun je de cake uit de oven halen.
- Laat hem ongeveer 10 minuten afkoelen in de vorm voordat je hem eruit haalt en laat hem volledig afkoelen op een koelrek.
- Bestuif met wat poedersuiker of voeg wat citroenglazuur toe voordat je hem aansnijdt.
Laat een reactie achter!