Deze fluweel zachte, romige witte chocolade panna cotta is een makkelijk dessert gemaakt met slagroom. Serveer met vers fruit of een laagje pure chocolade ganache.
![panna cotta met witte chocolade en ganache in een glas](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/12/witte-chocolade-panna-cotta.jpg)
Panna cotta is een klassiek Italiaans dessert gemaakt met slagroom, suiker en gelatine. Door er wat witte chocolade aan toe te voegen krijgt het een extra romige smaak die goed bij vers fruit zoals aalbessen of citruspers past.
Deze keer maakte ik het dessert af met een ganache van pure chocolade je kunt hier ook melk of ruby chocolade voor gebruiken.
Wist je dat Callebaut ook gouden chocolade heeft? Die maakt dit desschocolade, maarert extra speciaal tijdens de feestdagen.
Ingrediënten
Slagroom - panna cotta van slagroom is het allerlekkerste. Wil je het toch minder vet maken kun je ook de helft van de room vervangen door melk.
Witte chocolade - kies voor een chocolade die je ook lekker vindt om te eten. Dit is belangrijk omdat het de enige smaakmaker is.
Schrik niet als er een gelig laagje instaat tijdens het afkoelen. Witte chocolade bestaat voor een groot deel uit cacaoboter en dat drijft als het gesmolten is naar de oppervlakte.
Net als bij mijn witte chocolademelk is dat helemaal niet erg!
Gelatine - om er voor te zorgen dat je toetje opstijgt voeg je wat gelatine toe. Je zou ook apart agar kunnen gebruiken maar kijk dan even op de verpakking voor de juiste bereidingswijze.
Mijn tips voor de beste witte chocolade panna cotta
- Begin optijd. Het heeft wel even nodig om op te stijven voor je het kunt serveren. Ik raad je dan ook aan om, zeker tijdens kerst, dit recept de een dag van tevoren te maken.
- Voeg een smaakje toe. Witte chocolade is vrij zoet maar door de neutrale smaak past er veel bij! Voeg bijvoorbeeld wat frambozen of whisky aan de warme room toe.
- Serveer het in een glaasje. Op een bord staat natuurlijk erg leuk maar het is niet altijd even makkelijk om het goed uit zijn vorm te krijgen. Om stress en teleurstelling te voorkomen kun je het ook in leuke glaasjes of schaaltjes serveren.
Benodigdheden
Voor dit recept heb je een steelpan met een pollepel, een schaaltje voor de gelatine, een maatbeker en leuke schaaltjes nodig.
Bewaar tips
Je kunt deze witte chocolade panna cotta ongeveer drie dagen in de koelkast bewaren. De ganache blijft wat langer goed.
Om het wat langer te kunnen bewaren kun je het ook invriezen. In de vriezer blijft dit dessert ongeveer zes maanden goed.
Haal de panna cotta ruim voor het serveren uit de vriezer en laat het langzaam jn de koelkast ontdooien.
Meer lekkere nagerechten
Recept
Witte chocolade panna cotta
Ingrediënten
- 110 gram witte chocolade
- 500 ml slagroom
- 3 eetlepels suiker
- 4 blaadjes gelatine
Voor de chocolade ganache
- 50 gram pure chocolade *optioneel
- 100 ml melk * optioneel
Instructies
- Doe de slagroom samen met de suiker in een steelpan en breng het aan de kook. Laat ondertussen de gelatine weken in een beetje koud water.
- Zet zodra er belletjes aan de rand van de rand van de pan verschijnen het vuur uit.
- Voeg de in stukjes gehakte witte chocolade toe en roer dit door de hete room tot alles gesmolten is en je een egaal mengsel hebt.
- Knijp de gelatine uit en roer dit door de warme slagroom. Let op! Zorg ervoor dat de room niet te heet is, want dan werkt de gelatine niet meer.
- Giet de panna cotta mengsel in de schaaltjes en laat het in de koelkast minstens vier uur opstijven.
- Als je er een laagje chocolade ganache over wilt gieten kun je dit het beste vlak voor het serveren doen.
De chocolade ganache
- Verwarm de slagroom tot het bijna kookt en doe de fijngehakte pure chocolade in een hitte bestendige kom.
- Giet de room over de chocolade en laat het een minuutje staan zodat de chocolade begint te smelten.
- Roer de chocolade en de room goed door elkaar tot alles gesmolten is en je een gladde ganache hebt.
- Verdeel de ganache over de panna cotta en zet e nog even in de koelkast.
Laat een reactie achter!