Deze witte chocolademelk is het ideale drankje op een koude winterse dag. Je maakt deze warme drank in minder dan tien minuten met maar een paar ingrediënten!
![Drie glazen witte chocolademelk op een aanrecht met slagroom](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/12/witte-chocolade-melk.jpg)
Ik ben gek op warme chocolademelk. Niet alleen gewone met cacao of pure chocolade, maar ook Nutella chocolademelk of deze witte variant kan ik slecht weerstaan.
Natuurlijk serveer je witte chocolademelk ook met een flinke schep slagroom! Strooi er nog een beetje kaneel of wat mini marshmellows over om je drankje helemaal af te maken.
Schrik trouwens niet als er een hele laag op je drankje ontstaat. Witte chocolade bestaat voor een groot deel uit cacaoboter en dit vormt een laagje op de melk.
Als je dit vervelend vind kun je je drankje af en toe even omroeren, maar het hoeft niet.
Ingrediënten
Chocolade - voor dit recept heb je een reep witte chocolade nodig. Omdat de chocolade de belangrijkste smaakmaker is, is het belangrijk dat je een reep kiest die je ook lekker vindt om los te eten.
Zelf gebruik ik graag de chocolade van Callebaut. Deze kun je online kopen, maar je komt het ook steeds vaker in winkels tegen.
Tip: Gebruik voor Valentijnsdag ook eens ruby chocolade!
Melk - voor een lekkere romige witte chocolademelk kun je het beste volle melk gebruiken. Halfvolle melk of magere melk kan natuurlijk wel maar je drankje wordt dan wel iets minder romig.
Eet je lactosevrij of vegan dan kun je dit recept ook maken met een plantaardige variant zoals havermelk of amandelmelk. Ik raad het af om sojamelk te gebruiken.
Bereiding
Doe de melk in een steelpan en breng dit tegen de kook. Hak ondertussen de chocolade in kleine stukjes.
Zet zodra er belletjes aan de zijkant van de pan ontstaan het vuur uit en doe de chocolade in de hete melk. Blijf roeren tot alle chocolade gesmolten is en je een egale massa hebt.
Giet de warme melk in de glazen en maak je drankje af met een flinke toef slagroom.
Mijn tips voor dit recept
- Voor extra romige witte chocolademelk kun je het beste volle melk gebruiken.
- Voeg ook eens wat topping toe zoals slagroom, stukjes zuurstok, hagelslag of mini marshmellows.
- Een beetje nootmuskaat, speculaaskruiden of kaneel is ook erg lekker in dit recept!
- Witte chocolade smelt sneller dan donkere chocolade en brand dus ook sneller aan. Zorg er voor dat je blijft roeren en het vuur niet te hoog zet.
- Wist je dat het klein snijden van chocolade makkelijker gaat als de reep even in de vriezer heeft gelegen?
Benodigdheden
Om dit recept te maken heb je een steelpan met een lepel of garde nodig en wat leuke glazen om de warme melk in te serveren.
Veelgestelde vragen
Jazeker! Vervang de melk dan door plantaardige melk en gebruik vegan chocolade. Ik vind het erg lekker om kokosmelk te gebruiken.
Bewaar tips
Zelfgemaakte chocolademelk kun je een paar dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat je de melk goed afdekt en helemaal af laat koelen voor je het in de koelkast zet.
Invriezen kan ook! In de vriezer blijft dit drankje ongeveer zes maanden goed. Haal de chocolademelk voor serveren uit de vriezer en laat het in de koelkast ontdooien.
Om je witte chocolademelk weer op te warmen doe je het in een steelpan en verwarm je het op laag vuur al roerend op. Je kunt het ook even in de magnetron zetten.
Meer lekkere drankjes om een keer te proberen
Recept
Witte chocolademelk
Ingrediënten
- 800 ml melk
- 110 gram witte chocolade
- Een snufje kaneel *optioneel
- Opgeklopte slagroom *optioneel
Instructies
- Doe de melk in een steelpan en breng dit tegen de kook. Hak ondertussen de chocolade in kleine stukjes.
- Zet zodra er belletjes aan de zijkant van de pan ontstaan het vuur uit en doe de chocolade in de hete melk. Blijf roeren tot alle chocolade gesmolten is en je een egale massa hebt.
- Giet de warme melk in de glazen en maak je drankje af met een flinke toef slagroom.
Laat een reactie achter!