Witte chocolademousse is een luchtig dessert gemaakt met witte chocolade en eiwit. Dit klassieke Franse nagerecht kun je van tevoren maken en is dus perfect voor tijdens het kerstdiner.
![Witte chocolademousse in een dessertschaaltje met een hapje er uit](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/12/witte-chocolademousse.jpg)
Ingrediënten
Witte chocolade - omdat de chocolade de belangrijkste smaakmaker is raad ik je aan om een zo goed mogelijke kwaliteit te gebruiken. Zelf gebruik ik graag de chocolade van Callebaut.
natuurlijk kun je dit recept ook maken met een reep uit de supermarkt. Neem er dan een die je ook lekker vind om los te eten.
Eiwit - in klassieke chocolademousse gaar rauw eiwit. Hierdoor is dit recept niet geschikt voor kleine kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een zwak immuunsysteem.
Voor iedereen die geen ei kan eten heb ik een recept voor chocolademousse zonder ei! Je kunt in dit recept de pure chocolade prima vervangen door witte!
Omdat witte chocolade een stuk zoeter is is het dan wel belangrijk dat je even proeft of er misschien meer of minder suiker in moet.
Slagroom - de slagroom heeft een heerlijk romige smaak aan de mousse. Door de slagroom samen met de chocolade te verwarmen voorkom je ook meteen dat de chocolade stolt zodra je het door de eiwitten spatelt.
Hoe maak je witte chocolademousse
Chocolademousse is in tegenstelling helemaal niet moeilijk om te maken.
Het is niets meer dan het smelten van de chocolade en de slagroom, het opkloppen van het eiwit en het voorzichtig door elkaar spatelen.
Je moet het wel minstens een paar uur laten opstijven in de koelkast maar daardoor heb je alle tijd om je te concentreren op de rest van de gerechten.
Benodigdheden
Voor dit recept heb je een pan met een passende hittebestendige kom, een mengkom met een garde of handmixer en leuke schaaltjes nodig. Verder gebruik je natuurlijk een weegschaal en een maatbeker!
Bewaar tips
Zelfgemaakte witte chocolademousse blijft ongeveer twee dagen goed als je het in de koelkast bewaart. Omdat er rauw eiwit in zit raad ik het niet aan om de mousse langer te bewaren.
Als je het langer wilt bewaren kun je het ook invriezen. Dek de mousse goed af voor je het in de vriezer legt. Op deze manier kun je het ongeveer twee maanden bewaren.
Laat de chocolademousse voor serveren in de koelkast ontdooien.
Meer makkelijke desserts
Recept
Witte chocolademousse
Ingrediënten
- 220 gram witte chocolade
- 100 ml slagroom
- 2 eiwit
- 1,5 eetlepel suiker
- ¼ theelepel zout
Instructies
- Hak de chocolade fijn en doe het samen met de slagroom in een hittebestendige kom.
- Zet de kom op een pan met een laagje kokend water en smelt de chocolade au bain-marie en laat het helemaal afkoelen. Zorg er voor dat de kom niet in de pan kan zakken of gebruik een speciaal au bain-marie pannetje.
- Klop als de chocolade is afgekoeld, de eiwitten even los. Voeg na twee minuten de suiker en het zout toe en klop de eiwitten stijf.
- Schep voorzichtig de chocolade door de stijfgeklopte eiwitten en verdeel de chocolademousse over de schaaltjes.
- Laat de witte chocolademousse minstens 4 uur in de koelkast opstijven.
Laat een reactie achter!