Wortelsoep met gember is een mild zoete soep die samen met de pittige gember perfect is voor het najaar. Deze zijdezachte vegan soep is de ideale herfst lunch als je weinig tijd hebt om te koken.
![Twee kommen met verse wortelsoep met gember.](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2019/05/Wortelsoep-met-gember.jpg)
Oké om eerlijk te zijn ben ik nooit echt gek geweest op recepten met wortel. Vooral omdat ik niet zo'n fan ben van zoetigheid. Door het toevoegen van bleekselderij en verse gember breek je de zoete smaak van de wortel waardoor de soep zelfs door mij graag gegeten wordt!
Om de soep een beetje meer aan te kleden kun je er wat kokosmelk bij serveren en fijngesneden verse kruiden zoals koriander over strooien. Ik doe dat meestal niet, maar als er mensen komen eten is het altijd leuk om extra je best te doen op hoe het eten eruit ziet.
Waarom je dit recept echt wilt maken!
- Door de gember is deze wortelsoep ideaal om lekker op te warmen na een frisse wandeling!
- De soep zit bomvol groente!
- Kinderen zijn gek op de milde smaak van de wortelen.
- Wortelsoep met gember is zo gemaakt. In minder dan een half uur staat het al op tafel.
- Je kunt de soep pureren zoals in het recept staat beschreven, maar als je geen staafmixer kun je de soep ook ongepureerd serveren.
- Je kunt de soep invriezen waardoor je heel makkelijk elke dag iets gezonds op tafel zet.
- Daardoor kun je het ook makkelijk meenemen naar je werk! Tegen lunchtijd is de soep ontdooit en warm je hem snel op in de magnetron.
Wat serveer je bij wortelsoep met gember?
Je kunt de soep natuurlijk als lunch serveren met een tosti geitenkaas of stokbrood met zelfgemaakte knoflookboter, maar ik vind dat deze wortelsoep met gember het ook altijd erg goed doet als voorgerecht. Zeker omdat je zo ongemerkt flink wat groente aan je maaltijd toevoegt! Dit recept is trouwens vegan, maar mocht je graag wat proteïne toevoegen is het erg lekker om er gebakken spekjes door te roeren of schep er een beetje (vegan) yoghurt op.
Bewaren en op warmen
Wortelsoep met gember kun je zeker 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat de soep helemaal is afgekoeld voor je het in de koelkast zet. Omdat bacteriën snel groeien in warme soep raadkamer het af om de soep op het fornuis te bewaren als je het niet binnen een paar uur opeet.
Je kunt de soep natuurlijk ook invriezen. In de vriezer blijft wortelsoep zelfs een half jaar goed! Net als voor de koelkast is het ook voor het invriezen belangrijk dat je het helemaal laat afkoelen. Ik vind het trouwens erg handig om de soep in porties in te vriezen. Zo haal je snel genoeg uit de vriezer zonder dat je het teveel moet weggooien!
Het opwarmen gaat het beste in een steelpan op laag vuur. Zo gaat het niet te snel en heb je goed in de hand hoe het je je soep maakt. Je hoeft de soep trouwens niet eerst te ontdooien voor je het opwarmt.
In de magnetron kan natuurlijk ook. Hoe lang dit duurt, hangt van je magnetron en de instellingen af. Roer het tijdens het opwarmen in de magnetron wel af en toe door om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig opwarmt.
Meer lekkere soepen om te proberen
Recept
Wortelsoep met gember
Ingrediënten
- 1 kilo wortelen
- ½ stronk bleekselderij
- 1,7 liter groentebouillon
- 1 ui
- 2 cm verse gember
- ¼ theelepel peper naar smaak
- ½ theelepel zout naar smaak
- 1 eetlepel olie
Instructies
- Maak de groente schoon en snij ze in kleine blokjes.
- Verhit de olie in een soeppan en voeg de uien toe.
- Fruit de ui een paar minuten tot ze glazig en zacht zijn.
- Voeg de rest van de groente toe en bak deze ook even mee.
- Voeg de bouillon toe, breng het aan de kook en laat het met het deksel op de pan zachtjes ongeveer 20 minuten pruttelen tot de wortelen en de bleekselderij zacht zijn.
- Pureer de soep met een staafmixer en breng de soep op smaak met wat peper en zout.
Milla zegt
Het ziet er echt super lekker uit! Kan niet wachten om het uit te proberen!!