Begin je dag goed met deze makkelijke yoghurt pannenkoeken. Maak je ontbijt af met wat vers fruit of serveer ze tijdens de lunch.
![Een stapel yoghurt pannenkoeken op een bordje met wat honing](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2023/03/yoghurt-pancakes.jpg)
Deze fluffy pancakes maak je net als American pancakes met bakpoeder. Hierdoor worden ze lekker dik!
Omdat je ze wat kleiner maakt en ze ook wat dikker zijn kun je ze makkelijk meenemen en invriezen.
Extra proteïne
Gewone pannenkoeken zijn al niet ongezond. Mits je er niet te veel suiker over strooit natuurlijk maar deze yoghurt pancakes bevatten ook nog eens lekker veel proteïne!
Dit komt vooral door de eieren en doordat je yoghurt toevoegt in plaats van melk.
Ingrediënten
Bloem - ik gebruik meestal tarwebloem als ik dit recept maak, maar als je deze pancakes nog gezonder wilt maken kun je de bloem vervangen door havermeel of volkoren meel.
Tip! Heb je geen bakpoeder in huis? Vervang de bloem dan door zelfrijzend bakmeel.
Yoghurt - de lekkerste pannenkoeken bak je met Griekse yoghurt. Deze yoghurt is wat steviger en daardoor blijven ze mooi rond tijdens het bakken.
Andere yoghurt kan natuurlijk ook!
Bakpoeder - bakpoeder zorgt ervoor dat de yoghurt pannenkoeken lekker luchtig worden.
Honing - de honing is optioneel, maar past perfect bij de frisse smaak van de yoghurt.
Ik giet de honing er altijd na het bakken over, maar je kunt het ook aan het beslag toevoegen.
Hoe maak je deze yoghurt pannenkoeken?
Doe alle droge ingrediënten in een mengkom en roer het even door elkaar.
Voeg alle natte ingrediënten doe en mix het tot alles net gemengd is. Het is niet erg als er een paar droge plekjes over zijn.
Verhit een koekenpan en smeer er een beetje boter in.
Schep met een eetlepel een paar hoopjes beslag in de pan en bak deze op middelhoog vuur tot de onderkant goudbruin is.
Als de bovenkant droog begint te worden en er belletjes ontstaan kun je de pannenkoekjes voorzichtig omkeren.
Bak ook deze kant tot hij goudbruin is en schep ze op een bord.
Hou ze warm onder een schone theedoek of een omgekeerd bord en herhaal de stappen met de rest van het beslag.
Tips voor lekker luchtige pannenkoeken
- Mix het beslag niet te lang. Door het beslag lang te roeren krijgen de gluten in het meel de kans om zich te ontwikkelen waardoor je pannenkoeken minder luchtig en een beetje taai worden.
- Druk ze niet plat! Het is erg verleidelijk om de pannenkoekjes tijdens het bakken even aan te drukken met je spatel maar doe het niet! Je wilt juist dat er zoveel mogelijk luchtbelletjes in blijven zitten.
- Keer ze niet te vroeg om. Je wilt echt niet dat je hele keuken onder het beslag komt te zitten.
- Verplaats ze na het keren niet voorsprong ze gaar zijn. Op deze manier gaan er minder luchtbelletjes kapot.
- Gebruik yoghurt of Karnemelk. Het zuur zorgt samen met het bakpoeder voor een reactie waardoor ze extra luchtig worden.
- Zorg ervoor dat je pan goed heet is. Zo vormen er meer belletjes en worden ze mooi gaar. Zet tijdens het bakken het vuur juist wat lager zodat ze niet aanbranden voor ze helemaal gaar zijn!
- Gebruik niet te veel boter. Je wilt dat ze mooi goudbruin worden en niet blijven plakken, maar je hoeft ze niet te frituren.
Benodigdheden
Om dit recept te maken heb je een ruime koekenpan, een mengkom, een maatbeker, een garde, een spatel en een maatbeker nodig.
Bewaar tips
Zelfgemaakte yoghurt pannenkoeken blijven ongeveer drie dagen goed. Bewaar ze goed afgesloten op kamertemperatuur.
Wil je ze langer bewaren dan kun je ze beter invriezen. In de vriezer kun je ze ongeveer zes maanden bewaren.
Haal ze voor gebruik uit de vriezer en laat ze langzaam in de koelkast ontdooien.
Opwarmen gaat het beste in een droge koekenpan of zet ze even in de magnetron.
Meer lekkere recepten voor pannenkoeken en poffertjes
Recept
Yoghurt pannenkoeken
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 3 eetlepels suiker
- 2 eieren
- 1 eetlepel gesmolten boter of vloeibare margarine + extra voor het bakken
- ¼ theelepel zout
- 500 gram Griekse yoghurt
- 120 ml melk
Instructies
- Doe alle droge ingrediënten in een mengkom en roer het even door elkaar.
- Voeg alle natte ingrediënten doe en mix het tot alles net gemengd is. Het is niet erg als er een paar droge plekjes over zijn.
- Verhit een koekenpan en smeer er een beetje boter in.
- Schep met een eetlepel een paar hoopjes beslag in de pan en bak deze op middelhoog vuur tot de onderkant goudbruin is.
- Als de bovenkant droog begint te worden en er belletjes ontstaan kun je de pannenkoekjes voorzichtig omkeren.
- Bak ook deze kant tot hij goudbruin is en schep ze op een bord. Hou ze warm onder een schone theedoek of een omgekeerd bord en herhaal de stappen met de rest van het beslag.
Carel zegt
Leuke recepten, nog nooit gedaan. Ik ben benieuwd. Bedankt
Maayke zegt
Hoi Carel! Zijn de pannenkoeken gelukt?
Joyce zegt
Opwarmen direct uit de vriezer in de broodrooster is echt super!
Maayke zegt
Hoi Joyce! Wat een goede tip dat ga ik zeker een keer uitproberen.