Havermeel is tegenwoordig steeds populairder maar wist je dat zelf havermeel maken ook heel makkelijk en vaak een stuk goedkoper is? Je hebt er alleen havermout en een keukenmachine of staafmixer voor nodig.
![Havermeel maken van havermout in twee stappen](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/03/Havermeel-maken.jpg)
Havermeel is een volkoren meel gemaakt van haver. Het heeft een licht nootachtige smaak en zit vol antioxidanten, vitamines, mineralen en vezels.
Door de voedingsvezels hou je lang een verzadigd gevoel wat een groot voordeel is tegenover bloem waar maar weinig in zit.
Is havermeel glutenvrij?
Haver is van nature glutenvrij en dat maakt dit een perfect meel om mee te bakken als je geen gluten verdraagt.
Controleer wel even of de havermout die je gebruikt niet met gluten in aanraking is geweest.
Bloem vervangen door havermeel
Deze meelsoort kun je bijna overal voor gebruiken waar je normaal tarwe bloem voor gebruikt.
Omdat er geen gluten in zitten raad ik het niet aan om er brood of pizza's mee te bakken.
Je kunt er bijvoorbeeld lekkere koekjes, pannenkoeken, wafels of bananenbrood mee bakken!
Het is helaas niet altijd mogelijk om de bloem 1:1 vervangen, maar er zijn steeds meer recepten speciaal voor andere meelsoorten te vinden.
Omdat het nog niet altijd goed verkrijgbaar is en heel eerlijk ook onwijs duur is, maak ik havermeel het liefste zelf.
Alles wat je hier voor nodig hebt, is haver, ik gebruik eigenlijk altijd havermout, en een keukenmachine of blender.
Ingrediënten
Haver - ik gebruik altijd havermout omdat dit goedkoop is, je het overal kan verkrijgen en omdat het wat zachter is duurt het minder lang om er meel van te maken.
Je kunt natuurlijk ook andere haver soorten zoals vlokken gebruiken, maar dan duurt het vaak wel iets langer.
Bereiding
Om zelf havermeel te maken gebruik je een keukenmachine. Je zou dit ook in een blender kunnen doen of zelfs met een staafmixer.
Zelfrijzend havermeel maak je door 1 theelepel bakpoeder aan 500 gram havermeel toe te voegen.
Voor het geval dat er toch nog wat grotere stukjes haver in je meel zitten kun je je havermeel het beste door een zeef halen.
Grove stukjes kun je nog een keer malen of als topping voor bijvoorbeeld cupcakes gebruiken.
Wat kun je er allemaal maken
Ik zei het al eerder, maar er is bijna niets dat je niet kan bakken met havermeel. Zeker nu je weet hoe makkelijk het is om het te maken staat niets je meer in de weg!
- Havermout pannenkoeken
- Havermout koekjes
- Glutenvrije chocoladecake
- Bananenbrood
- Glutenvrij pizzadeeg
- Glutenvrij shortbread
- Bananenpannenkoeken
Wat bak jij het liefst met havermeel?
Wat heb je nog meer nodig
Keukenmachine - het spreekt voor zich, maar je hebt natuurlijk een keukenmachine, blender, staafmixer met hakmolentje of koffiemolentje nodig om de haver te vermalen.
Een zeef om de laatste grove stukjes er uit te halen.
Ik gebruik meestal een weckpot om mijn meel in te bewaren. Zo komt er geen vocht bij en blijft het langer goed.
Bewaar tips
Net als bloem en havermout kun je havermeel lang bewaren. In een luchtdichte verpakking blijft het zeker 3-6 maanden goed.
Meer basis ingrediënten om een keer zelf te maken
Recept
Zelf havermeel maken van havermout
Ingrediënten
- 500 gram havermout
Instructies
- Doe de havermout in een keukenmachine en laat deze draaien tot je een fijn poeder hebt. Schep de havermout halverwege even om zodat alle vlokken vermalen worden.
- Haal de havermeel door een zeef en bewaar het afgedekt op een koele donkere plaats.
Notities
- De voedingswaarde is natuurlijk voor het hele bakje.
- Vul je keukenmachine tot ongeveer de helft. Zo weet je zeker dat hij het aan kan en alle havermout vermalen wordt.
Laat een reactie achter!