Zelf poedersuiker maken is makkelijker dan je denkt. Poedersuiker is namelijk gewoon fijngemalen kristalsuiker en dat kun je heel makkelijk thuis. Dat is niet alleen handig als je het niet in huis hebt, maar het is ook nog een stuk voordeliger.
![Zelfgemaakte poedersuiker in een theezeef.](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/02/Poedersuiker.jpg)
Met oud en nieuw heeft eigenlijk iedereen wel naast een stapel (zelfgebakken) oliebollen bus poedersuiker op tafel staan, maar wat ik altijd zo vervelend vind, is dat je vaak niet alles gebruikt en daarom maak ik het liever zelf.
Hoe maak je poedersuiker van kristalsuiker?
Dat is dus heel makkelijk. Je hoeft namelijk alleen wat suiker met eventueel een beetje maizena of een smaakje zoals kaneel of een paar druppels vanille-extract in een blender of keukenmachine te doen en het net zo lang mixen tot de suiker fijn genoeg is. Om zeker te weten dat je geen klontjes in je suiker hebt, kun je het even door een zeefje halen.
Wat heb je nodig om poedersuiker te maken?
De naam zegt het al, maar om poedersuiker te maken heb je eigenlijk alleen wat kristalsuiker nodig. Als je het wat langer wilt bewaren dan kun je tegen het klonteren een theelepel maizena toevoegen, maar dat hoeft niet. Als je liever een andere suikersoort zoals rietsuiker of kokosbloesemsuiker gebruikt dan kan dat ook!
Poedersuiker met een smaakje
Als je toch zelf aan de slag gaat kun je er net zo goed meteen een smaakje aan geven! Ik vind kaneelsuiker erg lekker dus ik voeg er, zeker tijdens de feestdagen, vaak een beetje kaneel aan toe, maar vanille-extract, munt-extract of citroen-extract is ook lekker.
Voor vanille poedersuiker kun je trouwens ook een leeg vanillepeultje in de pot kunnen doen. Hierdoor trekt langzaam de smaak van de vanille in de suiker waardoor het extra lekker is op bijvoorbeeld appelbeignets of een appelkruimeltaart.
Waar gebruik je poedersuiker voor?
Ik noemde net de oliebol al, maar er zijn natuurlijk veel meer desserts en gerechten waar je deze fijne suiker voor kunt gebruiken.
- Pannenkoeken en poffertjes worden extra lekker met een laagje van deze poederige zoetstof.
- Appelkruimeltaart kan ook niet zonder!
- Het maken van schuimpjes wordt extra makkelijk als je poedersuiker gebruikt, deze lost namelijk sneller op dan gewone suiker.
- Dat geldt trouwens ook voor botercrème en chocolade frosting.
- Glazuur om koekjes te versieren maak je meestal ook met poedersuiker en een beetje melk.
- Je gebruikt het ook voor het decoreren van cake en zoete broden zoals een kerststol.
Bewaar tips
Zelfgemaakte poedersuiker kun je heel lang bewaren. Goed afgesloten blijft de suiker namelijk zeker een jaar goed. Het is wel belangrijk dat er geen suiker bij kan komen want dan gaat het klonteren.
Meer basis recepten om een keer zelf te maken
Recept
Zelf poedersuiker maken
Ingrediënten
- 500 gram suiker
- 2 eetlepels maïzena *optioneel
Instructies
- Doe de suiker in een blender of koffiemolentje en voeg er eventueel maïzena aan toe.
- Maal de suiker steeds een halve minuut en roer het dan even door.
- Als je na een paar minuten een beetje suiker tussen je vingers wrijft, voel je als het goed is heen grove stukjes meer. Als je die nog wel voelt, kun je nog even door malen of stoppen en de harde suikerkorrels met een theezeef uit de poedersuiker halen.
- Doe de suiker in een afsluitbare pot en zet hem droog weg.
Notities
- * Het toevoegen van maïzena is optioneel. Als je de suiker meteen gaat gebruiken is het niet nodig om het toe te voegen, maar omdat suiker snel vocht aantrekt, is het slim om een beetje maïzena door de suiker te mengen. Dit doe je om alles droog te houden n te voorkomen dat er klontjes in de suiker komen.
- De voedingswaardes zijn natuurlijk voor 500 gram suiker.
- Voeg voor het malen een paar druppels kleurstof aan de suiker toe voor gekleurd poedersuiker!
Axel zegt
Goede tip! Bedankt.
Ik heb het idee dat als ik een bus poedersuiker koop, de bus zelf duurder is dan de inhoud.