Zoetzure komkommer salade is een frisse salade die zeker in de zomer niet op tafel mag ontbreken. Dit recept maak je met komkommer, azijn, suiker en eventueel wat rode peper.
![](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/02/Zoetzure-komkommer-salade.jpg)
Het inleggen met zoetzuur wordt over de hele wereld gedaan. Wij eten in Nederland graag zoetzure komkommer salade, maar in andere landen kom je het nog vaker tegen!
Iedereen kent denk ik ingelegde kool met wortel (atjar tjampoer) wel! Ik snap dat wel! Zeker in de zomer ben ik ook gek op knapperige, frisse salades.
Deze zoetzure komkommersalade is trouwens niet alleen erg lekker op een broodje hamburger. Later in deze posts deel ik mijn favoriete manieren om deze salade te serveren.
Hoe maak je snelle komkommer salade?
Het maken van deze salade is zo gedaan. Veel meer dan het mengen van suiker, azijn en komkommer is het niet.
Dat maakt deze salade ook zo leuk om te maken! Geef de komkommer wel genoeg tijd om weer af te koelen, daar wordt het namelijk weer lekker knapperig van.
Ik vind het erg lekker om er wat chili vlokken in te doen, maar je kunt er echt alle kanten mee op.
Variaties
Ingelegde komkommer is erg lekker, maar wist je dat je andere groentes ook in kunt leggen?
Ingelegde rode ui of radijs maak je namelijk op een vergelijkbare manier!
Je kunt ook een combinatie van komkommer en andere groente. Het is erg lekker om er dunne uienringen of wortel bij te doen.
Het is ook leuk om een keer wat andere kruiden en specerijen aan de komkommer toe te voegen!
Denk bijvoorbeeld eens aan verse dille, mosterdzaad of anijs.
Waar serveer je zoetzure komkommer bij?
Zoet zure komkommer is een lekker frisse salade en wordt vaak gegeten bij Aziatische gerechten zoals rendang. Ook in de Surinaamse keuken wordt ingemaakte komkommer veel gegeten.
Denk bijvoorbeeld eens aan een broodje hete kip of Surinaamse bami en Surinaamse nasi. Ik vind deze komkommer salade, zeker in de zomer, ook altijd erg lekker tijdens een picknick of BBQ!
Hoe bewaar je zoetzure komkommer?
In een schone pot kun je de zoetzure komkommer zeker een week in de koelkast bewaren. Laat het wel helemaal op kamertemperatuur komen voor je het in de koelkast zet!
Wist je trouwens dat je komkommer ook kunt invriezen? In een diepvries bakje blijft ingevroren komkommer ongeveer een jaar goed.
Meer makkelijke salade recepten om een keer te maken
Recept
Zoetzure komkommer salade
Ingrediënten
- 1 grote komkommer
- 100 ml azijn
- 2 eetlepel suiker
- ½ theelepel chilivlokken
Ook handig
- 1 steelpan
- 1 schaaltje of glazen pot met deksel
Instructies
- Doe de azijn samen met de suiker en de chilivlokken in een steelpan en zet hem op het vuur.
- Breng het langzaam aan de kook en verwarm de azijn tot de suiker is opgelost.
- Snij de komkommer in dunne plakjes. Je kunt de plakjes ook doormidden of in kwartjes snijden.
- Doe de komkommer in een schaal en giet de azijn er over.
- Meng het goed door elkaar en zet het een paar uur in de koelkast. Zo kunnen de smaken zich goed ontwikkelen.
Arie de Jong zegt
Zocht zoetzure komkommer voor Broodje Surinaamse Kip en kwam bij jou terecht
Maayke zegt
Hallo Arie. Wat leuk! De combinatie met Surinaamse kip is erg lekker!
Jaap de Nijs zegt
Ik ben altijd bezig en steeds weer erg nieuwschierig. Mijn vrienden verheugen zich er op.