Zweedse gehaktballetjes of köttbullar kent iedereen vooral van de IKEA, maar wist je dat je ze heel makkelijk zelf kan maken? Je serveert ze natuurlijk met vossenbessenjam en aardappelpuree!
![Zweedse gehaktballetjes in een blauwe braadpan](https://www.nutmegandvinegar.nl/wp-content/uploads/2022/03/Zweedse-gehaktballen.jpg)
Deze heerlijke kleine gehaktballetjes worden in Zweden köttbullar genoemd en staan vooral met Kerst vaak op tafel. Maar ook de rest van het jaar staan deze kleine gehaktballetjes regelmatig op tafel.
Wist je trouwens dat dit gerecht is in Zweden zo populair is dat je ze zelfs in de snackbar kan bestellen?
Naast de klassieke combinatie met gekookte aardappelen worden ze tegenwoordig ook vaak met pasta gegeten. Ik moet zeggen dat ik dit ook erg lekker vind!
Direct naar
Waarom je dit recept echt wilt maken
- Het is super makkelijk om te maken.
- Kinderen zijn er gek op (en volwassenen stiekem ook).
- Ze hebben een heerlijke romige saus.
- Omdat bijna iedereen is groot geworden met de gehaktballen van de IKEA en een beetje jeugdsentiment nooit verkeerd is.
- Je kunt er snel veel van maken wat het een perfect recept maakt voor grote groepen of een feestje.
- Door de neutrale smaak kun je het met veel andere gerechten combineren.
Ingrediënten
Gehakt - traditionele Zweedse gehaktballetjes worden altijd met half-om-half gehakt gemaakt. Dit maakt de balletjes smeuïger dan alleen rundergehakt.
Ei - dit zorgt net als het paneermeer voor stevigheid en zorgt dat het vlees minder droog wordt. Je kunt het ei ook weg laten.
Paneermeel - het paneermeel zorgt er samen met het ei voor dat de gehaktballetjes minder snel uitdrogen. Ik gebruik altijd paneermeel dat gemaakt is van brood als ik Zweedse gehaktballen maak.
Je kunt dit ook zelf maken van wat oud brood.
Bereiding
Snipper de ui en doe het in een mengkom. Voeg het paneermeel met wat zout en peper toe en mix het even. Doe het gehakt en het ei er bij en kneed het snel door elkaar.
Verdeel het gehakt over 30 stukjes en vorm er kleine gehaktballetjes van.
Smelt de boter in een braadpan en bak de gehaktballen in ongeveer 8 minuten gaar. Je kunt dit het beste in meerdere delen doen. Haal de balletjes uit de pan en zet ze even apart.
Doe de bloem in het achtergebleven vet en bak dit 1-2 minuten. Giet de melk bij de bloem en roer dit tot alles is opgenomen. Schenk de bouillon in de pan en laat dit al roerend pruttelen tot de saus de gewenste dikte heeft.
Als de saus nog wat te dik is, kun je er eventueel nog wat water aan toevoegen. Doe de gehaktballetjes weer in de pan en serveer meteen met wat jam en aardappelpuree.
Tip: Je kunt de gehaktballetjes zelf heel goed van tevoren maken. Bewaar ze in de koelkast tot je ze nodig hebt en warm ze op in de saus.
Mijn tips voor de lekkerste Zweedse gehaktballen
- Gebruik half-om-halfgehakt. Dan weet je zeker dat ze niet te droog worden.
- Slagroom. Voor een extra romige saus kun je een scheutje slagroom toevoegen.
- Extra kruiden. Voeg eens wat nootmuskaat of piment toe aan het gehakt.
- Kneed niet te lang. Hoe sneller je alle ingrediënten door het gehakt kneed hoe minder droog de gehaktballetjes worden.
- Bak de balletjes in meerdere delen. Door niet te veel gehaktballen tegelijk in de pan te doen weet je zeker dat alle balletjes goed gaar worden en een mooie bruine kleur krijgen.
- De saus wordt dikker als hij afkoelt. Voeg dan nog een klein beetje water of melk toe tijdens het verwarmen.
- Serveer ze met jam! Veenbessenjam is natuurlijk het allerlekkerst, maar het is niet altijd even makkelijk verkrijgbaar. Je kunt het bij IKEA kopen, maar rode bessenjam van bijvoorbeeld Bonne Maman is ook erg lekker!
- Laat ze even rusten in de koelkast. Soms willen de balletjes nog wel eens uit elkaar vallen tijdens het bakken. Door ze voor het bakken even in de koelkast te laten rusten kun je dit (deels) voorkomen.
- Ik voeg soms ook wat spinazie aan de saus toe voor wat extra groente.
Wat heb je nog meer nodig
- Een grote koekenpan of braadpan om de gehaktballetjes en de saus in te maken. Ik vind zelf de Fortalit braadpannen van BK erg fijn.
- Een mengkom om de kruiden en het gehakt in te mengen.
Veelgestelde vragen
Door het varkensvlees worden de Zweedse gehaktballetjes minder snel droog. Je kunt natuurlijk ook rundergehakt gebruiken, maar let dan wel op dat je ze niet te lang bakt.
Jazeker. Vervang de melk dan door een plantaardige melk zoals havermelk of door wat water.
Traditioneel wordt er aardappelpuree met natuurlijk veenbessenjam bij geserveerd. Zelf vind ik rodekool er ook altijd erg lekker bij.
Bewaar tips
In de koelkast blijven ze ongeveer 2-3 dagen goed. Laat ze eerst helemaal afkoelen en doe ze dan in een afsluitbaar bakje.
Je kunt ze ook heel goed invriezen. Leg ze op een plaat in de vriezer en doe ze pas na een uur of 2-3 in een diepvrieszakje. Zo blijven ze niet aan elkaar plakken en kun je er makkelijk een paar uit halen wanneer je er zin in hebt.
Ze blijven in de vriezer ongeveer 3 maanden goed.
Ongebakken gehaktballetjes kun je op dezelfde manier invriezen. Als je ze wilt eten kun je ze meteen vanuit de vriezer in de hete boter doen. Ze hebben dan wel iets langer nodig om gaar te worden.
Ik raad het niet aan om de saus in te vriezen. Sauzen gebaseerd op zuivel hebben namelijk de neiging om te gaan schiften na het ontdooien.
Om de gehaktballetjes weer op te warmen haal je ze de avond van tevoren uit de koelkast en laat je ze langzaam in de koelkast ontdooien.
Warm ze vervolgens op in een pan of in de magnetron.
Meer makkelijke recepten met gehaktballen
Recept
Zweedse gehaktballetjes - köttbullar
Ingrediënten
- 500 gram gehakt
- 1 ui
- 30 gram paneermeel
- ¼ theelepel peper
- ½ theelepel zout
- 200 ml bouillon
- 1 eetlepel bloem
- 100 ml melk
- 2 eetlepels boter
- 1 ei
Instructies
- Snipper de ui en doe het in een mengkom. Voeg het paneermeel en wat zout en peper toe en mix het even. Doe het gehakt en het ei er bij en kneed het snel door elkaar.
- Verdeel het gehakt over 30 stukjes en vorm er kleine gehaktballetjes van.
- Smelt de boter in een braadpan en bak de gehaktballen in ongeveer 8 minuten gaar. Je kan dit het beste in meerdere delen doen. Haal de balletjes uit de pan en zet ze even apart
- Doe de bloem in het achtergebleven vet en bak dit 1-2 minuten. Giet de melk bij de bloem en roer dit tot alles is opgenomen.
- Schenk de bouillon in de pan en laat dit al roerend pruttelen tot de saus de gewenste dikte heeft.
- Als de saus nog wat te dik is kan je er eventueel nog wat water aan toevoegen. Doe de gehaktballetjes weer in de pan en serveer meteen met wat jam en aardappelpuree.
Laat een reactie achter!